Raskrinkavanje.ba

N1 → Marjanović za N1: Zašto u BiH nije izolovan novi virus?

11.05.2020
Tekst članka

Profesor genetičke, znanstvenik i političar, Damir Marjanović govorio je u novom izdanju emmisije “Izvan okvira” na N1 televiziji, analizirajući aktuelne znanstvene domete u istraživanjima novog koronavirusa, koji je izazvao pandemiju.

Sva znanstvena istraživanja koja je imao priliku vidjeti, tvrdi dr. sc. Marjanović, ukazuju na to da je ovo virus na koji je čovjek naišao tako što je širio svoje eko-sisteme, koji je najbliži određenim virusima unutar populacije šišmiša, a koji je svojim mutacijama prešao najvjerojatnije na neku životinju koju smo mi konzumacijom imali priliku da malo bolje upoznamo.

“Određenim izmjenama genetičkog materijala i mutacijama došli smo do toga da je virus prešao na čovjeka, i došao do toga da se prenosi s čovjeka na čovjeka. Bit ću znanstvenik koji će reći – najvjerojatnije na osnovu naučnih činjenica koje su nam sada dostupne, radi se o virusu na koji smo naišli i koji se prilagodio nama, i počeo da se bori sa nama. Moje osobno mišljenje je da je to prirodan virus”, mišljenja je Damir Marjanović koji kaže kako će vrijeme tek pokazati neke nove informacije koje za sada nisu dostupne. On kaže kako je veliki broj informacija trenutno u javnosti i mnoge stvari koje su znanstvenici u BiH pretpostavljali na početku epidemije, u februaru, su se potvrdile, a mnoge stvari su ih, otkriva, i iznenadile.

Ovo je nepoznat fenomen
“Ispitujemo nepoznat fenomen. Svakog dana dolazimo do novih činjenica. Neke stvari su neobične za ovaj virus, prvenstveno za brzinu njegovog širenja, način na koji je buknuo. To će virolozi i epidemiolozi puno bolje reći. Ovdje govorim o genetičkim istraživnjima; istraživanjima koja su zasnovana na analizi genoma virusa, kako onoga koji se pojavio u Kini, tako i onih genoma virusa koji su utvrđeni širom svijeta”, kazao je za N1 Marijanović dodavši da ne tvrdi da se ovaj virus nije vještački širio, da virus možda nije namjerno iskorišten i zloupotrebljen u političke, vojne, sociološke stvari.

U emisiji “Izvan okvira” pokrenuto je i pitanje još nenapravljenog znanstvenog postupka izoliranja novog virusa, kako bi se konkretno i precizno utvrdilo o kakvom je virusu riječ u Bosni i Hercegovini, što su inozemni stručnjaci napravili u drugim zemljama, čak i u susjedstvu – u Hrvatskoj, gdje su istraživački timovi još prošli mjesec napravili proces izolacije, čime je postignut doprinos u karakterizaciji virusa.

“Nije napravljena analiza, odnosno izolacija na genetičkom nivou koja bi utvrdila genetičku sekvencu virusa koji kruži unutar bosanskohercegovačke populacije”, kaže Damir Marjanović, genetičar i član Naučnog tijela ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, koji je formiran kao svojevrstan “znanstveni” odgovor na probleme s kojima se društvo i sistem suočavaju u doba pandemije.

“Ekipe koje postoje u Bosni i Hercegovini itekako to znaju uraditi, a sad je pitanje da li neko želi da u to investira. Mi trenutno ne poznajemo koji je virus unutar bh. populacije, kad kažem koji je – to je SarsCov2, ali kakav mu je genom. Taj virus ima svoje mutacije”, naveo je u intervjuu za N1 televiziju Marjanović dodavši da je bitno ulagatti u naučno-istraživački rad u Bosni i Hercegovini. 

Članak indeksiran 12.05.2020. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi