Raskrinkavanje.ba

RTRS → Među učesnicima protesta i lica sa kriminalnim dosijeom

07.07.2018
Tekst članka

Okupljanje građana na Trgu Krajine u Banja Luci koji, kako tvrde, traže pravdu za Davida, od samog početka uživa veliki publicitet u medijima Federacije BiH.

 

Pravda za DavidaFoto: RTRS

Takav publicitet nije imao ni stradali Dženan Memić, čiji otac takođe traži, kako kaže, pravdu za svog sina, i prst upire u Tužilaštvo sarajevskog kantona. Zbog čega su mediji u FBiH gotovo ignorisali oca stradalog Memića, a svakodnevno izvještavali o okupljanju grupe na Trgu Krajine.

Zanimljivo je bilo pratiti i naslove u federalnim i dijelu medija u Republici Srpskoj koji danima najavljuju veliki skup, iako skup još nije održan. Zbog čega su organizatori, a sa njima horski i mediji, ponavljali da će biti veliki skup, i da li su i kako znali koliko ljudi dolazi u Banja Luku. Sva pitanja upućuju na jedan zaključak, Banja Luka je određena kao mjesto u kome treba da se desi narod, a u nedostatku naroda u Republici Srpskoj, za te potrebe biće uvezen iz FBiH, ne bi li slikom sugerisali kako se u Republici Srpskoj dešava nešto drugo. Izvori RTRS-a kažu da su ljudima u Sarajevu nudili 100 KM za dolazak u Banja Luku, a da se isplata vršila preko nekadašnjih pripadnika tzv. Armije BiH.

Na Trgu Krajine u proteklih više od 100 dana, osim porodice stradalog Davida i njegovih prijatelja viđeno je više zanimljivih osoba. Pored političara iz Saveza za promjene, Vukote Govedarice, Branislava Boernovića i Dragana Mektića, koji su ponosno pred objektivima pozirali okupljenim kamermanima i fotoreporterima na trgu Krajine, registrovano je blizu 30 osoba koje listom imaju kriminalni dosije.

RTRS je u posjedu dokumenta koji jasno pokazuje da se na Trgu Krajine danima okupljaju osobe dobro poznate policiji i tužilaštvu. Od krađa, teških krađa, razbojništava, trgovine drogama, nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija do nanošenja teških ili lakih tjelesnih povreda, gotovo svih 30 osoba u svom dosijeu imaju bar jedno ili više od nabrojanih krivičnih djela. I opet pitanje, kako je moguće da pravdu za stradalog Davida traže upravo oni koji su, u pravilu, u ličnom problemu sa pravdom i zakonom, i ko je te ljude okupljao na trgu Krajine.

Sigurno je da su u prvo vrijeme ocu stradalog Davida Dragičevića podršku pružili brojni čestiti građani i Banja Luke i nekih drugih gradova, ali je sasvim sigurno i to da niko od njih nije znao ko sve i iz kojih razloga zajedno sa njima stoji na Trgu Krajine. Politizacija skupa je počela praktično odmah, kada su Branislav Borenović i Vukota Govedarica paljenjem svijeća na Trgu pozirali fotoreporterima i praktično time najavili u kom pravcu će ići i njihova kampanja. Ko je i kada okupio lica iz kriminalnog miljea i time kriminalizovao skup, pitanje je na koje će javnost u Srpskoj morati da dobije odgovor.

Odgovor na pitanje kako je FB grupa Pravda za Davida dobila toliki broj pristalica još 10. maja dao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, koji je pojasnio da je stranica podešena tako da svako ko samo posjeti FB stranicu, postaje njen pratilac. Što znači da su svi oni koji su možda samo željeli da vide šta se dešava na toj stranici, odmah registrovani kao oni koji to podržavaju.

Odgovor će se tražiti i na pitanje ko sve finansira različite rekvizite i predmete koji se koriste na Trgu Krajine. Majice, bedževi, i ostali simboli došli su do svih gradova u Republici Srpskoj. Kako ističu mnogi analitičari, koji su se oglašavali proteklih dana povodom ovog okupljanja, skup ima sve elemente tzv. obojenih revolucija. Podignuta ruka sa stisnutom pesnicom, pjesma koja se poput himne svakodnevno izvodi i zahtjevi koji su vremenom postali potpuno politički.

Ponašanje Tužilaštva, koje je gotovo 100 dana ćutalo, a kako sada kažu za to vrijeme vodilo različite istražne radnje, i te kako je pogodovalo osobama koje iz duboke pozadine upravljaju ovim procesom. Čak i trenutak u kojem potvrđuju u kom pravcu će ići istraga, mnogi su vidjeli kao sinhronizovan potez u funkciji omasovljavanja protesta na trgu Krajine.

Otac Davida Dragičevića, Davor, koji od početka traži istinu i pravdu za svog sina, i ne znajući, našao se u epicentru specijalnog rata, koji je poveden za destabilizaciju Republike Srpske.

A u svakom ratu prvo strada istina.

 

 

Članak indeksiran 10.07.2018. Zadnji put osvježen 12.07.2018.

Ocijenjeno u analizi

Lažna vijest
Razabiranje

RTRS, dokle?

  • Lažna vijest
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Spin
  • Dezinformacija
  • Manipulisanje činjenicama
  • Teorija zavjere
  • Pristrasno izvještavanje
  • Neprovjereno
  • Razabiranje