Raskrinkavanje.ba

Srna → MEĐU UČESNICIMA PROTESTA I LICA SA KRIMINALNIM DOSIJEOM

07.07.2018
Tekst članka

BANjALUKA, 7. JULA /SRNA/ - Među učesnicima protesta koje organizuje grupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjaluci danima se okuplja i 30 osoba koje su dobro poznate policiji i tužilaštvu, odnosno koje u svom dosijeu imaju bar jedno ili više krivičnih djela, pokazuju dokumenti koji su u posjedu RTRS-a.

"Od krađa, teških krađa, razbojništava, trgovine drogama, nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija do nanošenja teških ili lakih tjelesnih povreda, gotovo svih 30 osoba u svom dosijeu imaju bar jedno ili više od nabrojanih krivičnih djela. I opet pitanje, kako je moguće da pravdu za stradalog Davida /Dragičevića/ traže upravo oni koji su, u pravilu, u ličnom problemu sa pravdom i zakonom, i ko je te ljude okupljao na Trgu Krajine", ističe se u tekstu koji je objavio RTRS. 

U tekstu se dodaje da je na Trgu Krajine u proteklih više od 100 dana, osim porodice stradalog Davida i njegovih prijatelja viđeno više zanimljivih osoba. 

"Pored političara iz Saveza za promjene, Vukote Govedarice, Branislava Borenovića i Dragana Mektića, koji su ponosno pred objektivima pozirali okupljenim kamermanima i fotoreporterima na trgu Krajine, registrovano je blizu 30 osoba koje listom imaju kriminalni dosije", navodi se u tekstu.

Okupljanje građana na Trgu Krajine u Banjaluci koji, kako tvrde, traže pravdu za Davida, od samog početka uživa veliki publicitet u medijima Federacije BiH /FBiH/, konstatuje se u tekstu i ukazuje da takav publicitet nije imao ni stradali Dženan Memić, čiji otac takođe traži, kako kaže, pravdu za svog sina, i prst upire u Tužilaštvo sarajevskog kantona. 

"Zbog čega su mediji u FBiH gotovo ignorisali oca stradalog Memića, a svakodnevno izvještavali o okupljanju grupe na Trgu Krajine? Zanimljivo je bilo pratiti i naslove u federalnim i dijelu medija u Republici Srpskoj koji danima najavljuju veliki skup, iako skup još nije održan. Zbog čega su organizatori, a sa njima horski i mediji, ponavljali da će biti veliki skup, i da li su i kako znali koliko ljudi dolazi u Banjaluku", navodi se u tekstu. 

Sva pitanja, dodaje se u tekstu, upućuju na jedan zaključak - "Banjaluka je određena kao mjesto u kome treba da se desi narod, a u nedostatku naroda u Republici Srpskoj, za te potrebe biće uvezen iz FBiH, ne bi li slikom sugerisali kako se u Republici Srpskoj dešava nešto drugo". 

Izvori RTRS-a kažu da su ljudima u Sarajevu nudili 100 KM za dolazak u Banja Luku, a da se isplata vršila preko nekadašnjih pripadnika tzv. Armije BiH.

Sigurno je da su u prvo vrijeme ocu stradalog Davida Dragičevića podršku pružili brojni čestiti građani i Banjaluke i nekih drugih gradova, ali je sasvim sigurno i to da niko od njih nije znao ko sve i iz kojih razloga zajedno sa njima stoji na Trgu Krajine. 

"Politizacija skupa je počela praktično odmah, kada su Branislav Borenović i Vukota Govedarica paljenjem svijeća na Trgu pozirali fotoreporterima i praktično time najavili u kom pravcu će ići i njihova kampanja. Ko je i kada okupio lica iz kriminalnog miljea i time kriminalizovao skup, pitanje je na koje će javnost u Srpskoj morati da dobije odgovor", navodi se u tekstu.

Odgovor na pitanje kako je "Fejsbuk" grupa "Pravda za Davida" dobila toliki broj pristalica još 10. maja dao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je pojasnio da je stranica podešena tako da svako ko samo posjeti tu "Fejsbuk" stranicu, postaje njen pratilac. Što znači da su svi oni koji su možda samo željeli da vide šta se dešava na toj stranici, odmah registrovani kao oni koji to podržavaju, ističe se u tekstu.

"Odgovor će se tražiti i na pitanje ko sve finansira različite rekvizite i predmete koji se koriste na Trgu Krajine. Majice, bedževi, i ostali simboli došli su do svih gradova u Republici Srpskoj. Kako ističu mnogi analitičari, koji su se oglašavali proteklih dana povodom ovog okupljanja, skup ima sve elemente tzv. obojenih revolucija. Podignuta ruka sa stisnutom pesnicom, pjesma koja se poput himne svakodnevno izvodi i zahtjevi koji su vremenom postali potpuno politički", navodi se u tekstu.

Ponašanje Tužilaštva, koje je gotovo 100 dana ćutalo, a kako sada kažu za to vrijeme vodilo različite istražne radnje, i te kako je pogodovalo osobama koje iz duboke pozadine upravljaju ovim procesom. Čak i trenutak u kojem potvrđuju u kom pravcu će ići istraga, mnogi su vidjeli kao sinhronizovan potez u funkciji omasovljavanja protesta na trgu Krajine, prenosi RTRS.

"Otac Davida Dragičevića, Davor, koji od početka traži istinu i pravdu za svog sina, i ne znajući, našao se u epicentru specijalnog rata, koji je poveden za destabilizaciju Republike Srpske. A u svakom ratu prvo strada istina", zaključuje se u tekstu.

Članak indeksiran 10.07.2018. Zadnji put osvježen 12.07.2018.

Ocijenjeno u analizi

Lažna vijest
Razabiranje

RTRS, dokle?

  • Lažna vijest
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Spin
  • Dezinformacija
  • Manipulisanje činjenicama
  • Teorija zavjere
  • Pristrasno izvještavanje
  • Neprovjereno
  • Razabiranje