Mejer: Idem u Republiku Srpsku, nadam se da me neće uhapsiti

Izvor/medij: Palelive
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Steven Meyer: Saradnika Dodikovog lobiste i dalje opisuju kao “bivšeg šefa CIA-e”

BEOGRAD – Bivši zamjenik šefa američke Centralne obaveštajne agencije /CIA/ za Balkan Stiven Mejer rekao je da će iz Beograda otputovati u Republiku Srpsku i da se nada da neće biti uhapšen, jer će i tamo da ponovi svoj stav da zločin u Srebrenici nije bio genocid.

Mejer je na konferenciji za novinare Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. godine, rekao da je zaprepašćen što bilo ko prihvata kao valjan i važeći zakon bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o kažnjavanju negiranja genocida.

“Ne mogu da vjerujem da čovjek koji je opisan kao kukavica tri dana prije nego što napusti zemlju i svoju dužnost proglasi zakon za koji kaže da mora da ga usvoji bez ikakvih izmjena”, rekao je Mejer.

On je istakao da taj zakon nije usvojio parlament, da smatra da je nelegalno i nemoralno nametnut i da to ima veze sa tradicijom što je “ovaj dio svijeta bio sve donedavno pod dominacijom drugih sila”.

“Ima izreka da je Balkan `bure baruta`, ali fitilj je na drugom mjestu. Mislim da je to tačno i mislim da će Inckov zakon imati obrnuti efekat, on će dalje udaljiti narode u BiH i uz poziciju koju je /srpski član Predsjedništva BiH Milorad/ Dodik zauzeo, ako dođe do toga da se on skloni, onda će možda doći i do predlaganja nezavisnosti /Republike Srpske/”, zaključio je Mejer.

On je ukazao da niko ne negira genocid sam po sebi, ali da se ono što se desilo u Srebrenici ne uklapa u definiciju genocida UN.

“Mi kažemo da ono što se desilo u Srebrenici ne podrazumeva da potpada pod obuhvat genocida. Bilo je masovno ubistvo i to je bilo užasno i rekli smo to Vladi Republike Srpske – tu su Srbi počinili zločine. Ali tu ima i nešto što je i Vlada Republike Srpske rekla – hoćemo da vidimo šta se desilo u prošlosti, da se pomirimo sa tim da bismo mogli da imamo bolju budućnosti”, rekao je Mejer.

Povodom podrške Ambasade SAD u Sarajevu visokom predstavniku u BiH, Mejer je rekao da je zgrožen i ukazao da je strašna frustracija slušati ljude u medijima i politici u Srbiji kada govore kako je Srbija previše mala i slaba i da mora da bude poslušna.

“To je nonsens, ne morate. Oni treba da kažu ambasadoru – to je naša unutrašnja stvar i nemojte da se miješate. Niste ovdje da nam sudite, već da zastupate interese SAD, a ne da zagovarate uvođenje zakona koji nije ustavan po našem pravu”, rekao je Mejer.

Prema njegovim riječima, Inckov zakon nema veze sa genocidom već sa napadom na demokratiju u BiH, jer takav zakon treba da dođe iz parlamenta, a ne od nekoga sa strane.

(www.palelive.com / Srna / Foto: ATV BL)

Članak indeksiran 26. 08. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me