Raskrinkavanje.ba

Bljesak → Mektić priprema crnu listu Srba?

09.11.2018
Tekst članka

Novosti podsjećaju da je Mektić nedavno potvrdio da ''postoji registar osoba koje su protjerane ili im je, na određeno razdoblje, zabranjen ulazak u BiH, i da je u njemu oko 2.000 ljudi''.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić priprema službenu listu nepoželjnih osoba iz Srbije, kojima će biti zabranjen ulaz u BiH, pišu beogradske Večernje novosti.

List navodi kako bi se na popisu mogli naći poslovni ljudi, povjesničari, književnici, novinari, ali i političari. 

Izvor lista navodi kako će se na Mektićevoj listi naći i ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, glavni urednik televizije Happy Milomir Marić i predsjednik pokreta Zavetnici Stefan Stamenkovski, prenijela je Srna.

Novosti podsjećaju da je Mektić nedavno potvrdio da ''postoji registar osoba koje su protjerane ili im je, na određeno razdoblje, zabranjen ulazak u BiH, i da je u njemu oko 2.000 ljudi''. 

Odbio je međutim, to nazvati ''crnom listom'', navodeći da ''BiH nije Amerika da pravi 'crne liste'''.List piše da se za Mektića nagađa da je blizak predstavnicima američke administracije u Veleposlanstvu SAD u Sarajevu, a da je ranije bio dovođen ''u vezu s aferom prisluškivanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a preko veza s njim i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića''. 

Novosti podsjećaju kako je Mektićev mandat na mjestu ministra na izmaku, pa on sada nastoji što prije formalizirati ovaj popis da bi dokument stupio na snagu prije formiranja novog Vijeća ministara.

''Žestok sukob s predstavnicima vlasti i institucija RS obilježio je čitav Mektićev mandat, a između ostalog, on je optuživao vrh MUP Republike Srpske da kontrolira trgovinu drogom u tom entitetu. Sukobljavao se i s predstavnicima Srbije koju je optužio da je kriva za veliki broj migranata koji ulaze u BiH, zato što je ukinula vizni režim građanima Irana'', pišu Večernje novosti.

Članak indeksiran 11.11.2018. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi