MESIĆ I GOTOVINA RAZBJESNILI SRBE: “To je ustaško-šiptarska koalicija”!

Izvor/medij: Sarajevo Grad
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Stjepan Mesić i albanski orao: Fotografija stara više od godinu dana

Način proslava pogodaka koje su Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka, reprezentativci Švicarske albanskog porijekla, postigli u mrežu srpske nogometne reprezentacije odjeknuo je među publikom, dočekan je od strane jednih kao herojski čin, od drugih žestokom kritikom.

Znak dlanovima

Oglas

Dlanovima su švicarski reprezentativci napravili znak dvoglavog orla s albanske zastave, time iskazali pripadnost porijeklu koja je išla ruku pod ruku sa provokacijom suparnika koji je reagirao traženjem suspenzije dvojca. FIFA ih je kaznila novčano.

 

Utakmica je bila posebno emotivna za Xhaku na čije je detalje iz života u novembru prošle godine podsjetio The Guardian u priči o njemu, njegovom odrastanju i njegovom ocu Ragipu, političkom zatvoreniku bivše Jugoslavije. Tekst s puno ‘divljih i jedva shvatljivih detalja’, kako je priču opisao izvor, možete pročitati ovdje.

Gotovina i Mesić

 

Priča za srpske medije ide dalje, pa tako Informer prenosi navode albanskih medija o podršci iz Hrvatske dodajući na sve fotografiju Ante Gotovine koji rukama pravi isti znak koji je razbjesnio Srbe.

Prikaži sliku na TwitteruNe staje tu već ide i korak dalje fotografijom na kojoj Stipe Mesić radi istu stvar, a koja se širi društvenim mrežama.

U tekstu pod naslovom “Ustaško-šiptarska koalicija”, beogradski Informer brutalno je napao Gorovinu i Mesića.

“Poznato je da Tuđmanov general Gotovina, rukovodilac genocidne akcije Oluja, od ranije šuruje sa Šiptarima savetujući ih kako da po hrvatskom receptu što uspešnije sprovedu etničko čišćenje Srba! Gotovina je u maju boravio u Prištini gde se susreo sa takođe ratnim zločincem, kome je kao i njemu suđeno u Hagu, Fatmirom Ljimajem, gde su razrađivali taktiku za napad na sever Kosova”, piše Inforer koji navodi kako general Gotovina nije jedini “u svojoj bolesti”.

“Potpuno otvoreno, bez ikakvog skrivanja,pridružio mu se i nekadašnji predsednik Jugoslavije Stjepan Mesić, pokazujući šiptarskog orla”, piše dalje u tekstu.

Mesić

“Mesić je poznat po svojim kontradiktornim izjavama, pa se svojevremeno hvalio kako je sahranio bivšu Jugoslaviju, a zatim je na komemoraciji u Jasenovcu rekao da ako neko govori i peva kao ustaša onda je on ustaša, pa da li to važi i u ovom slučaju. Mesiću, jesi li Šiptar ako pokazuješ kao Šiptar”, navodi Informer.

Hrvati i Albanci “Ugledajući se na svoje idole, bezbroj Hrvata je poput Gotovine i Mesića pružilo podršku Albancima, te se masovno slikaju sa šahovnicama pokazujući orla”, ističe Informer.

Beogradski mediji također pišu kako je premijer Albanije Edi Rama otvorio račun u jednoj banci u Albaniji i pozvao zainteresirane da doniraju novac kako bi se platila kazna za švajcarske reprezentativce Xherdana Shaqiria i Granita Xhaku.

U akciji nazvanoj “Ne plaši se orla”, Rama je pozvao Albance da pomognu da se plati, kako je naglasio, besmislena kazna.

– Ovo je gest zahvalnosti za dvojicu nogometaša za sve što su uradili za milione Albanaca – napisao je Rama na Facebooku.

Članak indeksiran 04. 07. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me