Mesić propagira nacionalističke simbole Albanaca

Izvor/medij: Dnevnik.ba
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Stjepan Mesić i albanski orao: Fotografija stara više od godinu dana

Shaqiri i Xhaka golove protiv Srbije slavili su tako što su od ruku napravili znak albanskog dvoglavog orla, nacionalistički simbol Albanaca.

To je posebno naljutilo i uvrijedilo Srbe koji su tražili suspenziju od dvije utakmice za reprezentaciju Švicarske.

Nekoliko dana nakon utakmice na društvenoj mreži Twitter pojavila se i fotografija bivšeg predsjednika RH Stipe Mesića koji pozira s istim simbolom, podržavajući tako očito nacionalističku retoriku Albanaca.

 

Zanimljiv put

Mesić je imao zanimljiv politički put. Devedesetih je po Hrvatskoj postao poznat jer je javno negirao ustaške zločine u Jasenovcu, dok se u Australiji hvalio kako su Hrvati dva puta pobijedili u Drugom svjetskom ratu, aludiravši na to da je i suradnja s nacističkom Njemačkom i fašističkom Italijom značila pobjedu za tadašnje Hrvate.

Nakon odmaka od Tuđmana i njegove politike, postao je antifašist i veliki detuđmanizator. U emisiji Nedjeljom u dva na HRT-u tako je lagao cijeloj javnosti da se od Tuđmana udaljio zbog navodne loše politike prema BiH, iako je HDZ napustio tek nakon završetka muslimansko-hrvatskog sukoba. Jedan je od najvećih proklamatora ideje o famoznoj podjeli Bosne u Karađorđevu iako nikada nije ponudio ništa čime bi tu tezu potvrdio.

 

Sukobi sa Srbima i antihercegovačka propaganda

Iako u Hrvatskoj Mesić godinama gradi ugled antifašista i antinacionalista sukobi sa Srbima nisu mu strani. Pred kraj drugog mandata prijetio je tako kako će poslati vojsku na koridor ukoliko Dodik i RS pokušaju sa secesijom u BiH. Mesićevi mandati posebno su obilježeni i velikom antihercegovačkom propagandom koja se mogla čuti cijelo vrijeme i na samom Pantovčaku, a u hrvatskoj javnosti ostat će zapamćen kao predsjednik koji je izdao nacionalne interese lažno svjedočivši u Haagu.

Milica Jovanović@PlaceSoft

 · 25 Lip

dobrodošla, memo. raskomoti se https://twitter.com/erionveliaj/status/1011337661116764163 …

Milica Jovanović@PlaceSoft

idemo pic.twitter.com/gTRSB4Zfqs

14:39 - 26. lip 2018.

Prikaži sliku na Twitteru

Informacije o Twitter oglasima i zaštiti privatnosti

I. Crnjac/Dnevnik.ba

Članak indeksiran 04. 07. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me