Raskrinkavanje.ba

RTRS → Minobacači iz BiH za džihadiste

24.07.2018
Tekst članka

Sagovornici portala "Vesti" tvrde da je grubo kršen zakon prilikom prodaje naoružanja, koje je završilo u rukama terorista.

Najmanje 500 minobacača, kalibra 120 milimetara, proizvedenih u fabrici BNT - TMiH u Novom Travniku, Federacija BiH, završilo je 2016. godine kod ekstremista Islamske države i Al Kaide u Siriji, tokom najžešćih sukoba u ovoj državi između radikalnih ekstremista i snaga pod kontrolom sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Novinar "Independenta" Robert Fisk, otkrio je prošle godine u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Alepu oružane listove iz fabrike minobacača u BiH - sa potpisom Ifeta Krnjića, nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici BNT-TMiH u Novom Travniku. Krnjić je na kraju potvrdio da je to njegov potpis, a da je oružje izvezeno u Saudijsku Arabiju i to po naručenom NATO standardu za municiju!

I dok Krnjić tvrdi da je sve prodato u skladu sa zakonom, uključujući i pravne sertifikate krajnjeg korisnika, koje je njegova fabrika dobila od svih kupaca, dotle sagovornici "Vesti" ističu da je u pitanju grubo kršenje zakona i pozivaju na odgovornost sve koji su učestvovali u ovoj trgovini.

"Pozivanje da je sve činjeno po zakonu ne pije vodu, jer je zakonima BiH, ali i rezolucijama UN, strogo zabranjena prodaja oružja "u nestabilne regione ili državama koje bi ga mogle iskoristiti". Naivno je verovati da vlasti u Sarajevu, a posebno bezbednosne službe u BiH, ne znaju da je Saudijska Arabija "majka" i Al Kaide i Islamske države, te da onaj ko prodaje oružje Saudijskoj Arabiji, zapravo prodaje sredstva kojima će se ubijati isključivo civili - ističe analitičar Dževad Galijašević.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, ističe da je indikativno to što je otkriće "Indipendenta" u Sarajevu proizvelo "potpuni muk".

"Podsjetiću da je februara ove godine informacija da Srpska kupuje 2.500 pušaka za potrebe MUP Republike Srpske, proizvela orkestriranu kampanju ne samo Bošnjaka, već i srpske opozicije. Nizale su se optužbe da je riječ o ilegalnom naoružavanju s ciljem otcjepljenja Srpske, iako je ministar policije Dragan Lukač objašnjavao da su sve nadležne institucije, Ministarstva bezbjednosti, spoljne trgovine, spoljnih poslova, odbrane i Obaveštajno-bezbjednosna agencija BiH, dale neophodne dozvole i saglasnost za uvoz oružja. Sada, kada je britanski nedeljnik "ulovio" i dokazao prodaju oružja terorističkoj organizaciji u Siriji, bukvalno se "ni muva" ne čuje u Sarajevu", ističe Ćeranić.

Ćeranić primjećuje detalj koji drugi analitičari još nisu.

"Bivši direktor kontrole naoružanja u fabrici BNT-MiH Krnjić je izjavio ne samo da je oružje proizvedeno za NATO standarde municije, već i da je sva prozvodnja vojne fabrike iz Travnika od kraja rata do danas "pod kontrolom Amerikanaca i NATO, i oni znaju svaki komad našeg oružja koji odlazi van države".

Da li je NATO znao da će oružje, deklarativno namijenjeno kupcu iz Saudijske Arabije, biti proslijeđeno teroristima? Da li su bh. ministarstva i agencije, veoma revnosne kada je u pitanju oružje koje se kupuje za policiju Srpske, imali obavezu da provjere krajnjeg "kupca" minobacača? Ako nisu, koja je svrha vrlo složene procedure u davanju saglasnosti, sa čak pet aktera, pita Ćeranić.

Članak indeksiran 30.07.2018. Zadnji put osvježen 30.07.2018.

Ocijenjeno u analizi