Raskrinkavanje.ba

Poskok → Mostarska policija identificirala je autore najnovijih ustaških grafita. Imena će iznenaditi…

24.04.2018
Tekst članka

Misteriozno pojavljivanje naglih ustaških grafita po Mostaru već godinama sablažnjava građane ovog grada bez obzira s koje strane Neretve živjeli. Upućeniji tvrde da se radi o organiziranim NGO akcijama koje imaju isti potpis. Dobro plaćenom NGO poslu kojim se nastoji jednu stranu prikazati kao fašističku. A drugu kao žrtvu. I antifašističku. Prema toj vrsti ideologije antifašisti na žive na zapadnoj strani Neretve. Niti ima fašista na istočnoj.

Mostar je malen grad. Budući da se zna kolika je generalna apatija i nezainteresiranost mladih ljudi za politiku naprosto bode oči tolika koncetracija “U” grafita.

Potom se postavlja pitanje kako to da su samo u Mostaru, i samo uz ceste kuda prolaze turisti. Kojima se potom pojašnjava kako tu žive zloglasne Ustaše koje zorom pjevaju Za dom spremni a pred spavanje Spremni za Dom.

Rukopis na grafitima gotovo je identičan. I pravilno uz svastiku ide znak U i HRHB. Intencija je više nego jasna.

Mostarske vlasti nikako da stanu u kraj  s ovom pojavom. Većina ih djeli mišljenje da se radi o organiziranom blaćenju Mostara. Za potrebe ovog ili onog članka. Tako oni koji se nominalno predstavljaju kao pravi Mostarci, ili branitelji Mostara najviše čine na njegovoj kompromitaciji. Svaki istaknutiji U znak, ili neki ustaški potpis prvo osvane na nekom zidu, potom u roku par dana, posluži za neki novi NGO projekt ili neki novi članak. Obično u stranim medijima. U kojima se određene NGO grupe predstavljaju kao žrtve. Potom traže novac. I od tog dobro žive.

Našim pozivom u policiju, koju smo već ranije nekoliko puta kritizirali kako ništa ne radi na pitanju otrivanja stvarnih autora ovakvih akcija, dobili smo odgovor da postoje prilično točna saznanja koja grupa radi na ovome. Potvrđeno je da se radi o organiziranoj grupi koja je pod obradom. Te  s imenima ne žele još u javnost. No ono što smo uspjeli saznati je da će ta famozna imena koja se toliko čekaju,  iznenaditi mostatsku javnost.

Zanimljiv je i ovaj FB status. Čelnik nekakvog HSP-a XYZ, nekakav ćeloglavi Stočanin uposlen u EPHZHB stanoviti Nikola i još stanovitiji Raguž, dakle protivnik režima Dragana Čovića uposlen u režimskoj tvrtki Dragana Čovića kritizira činjenicu da je HDZ ministrica pokrenula inicijativu obnove Partizanskog groblja u Mostaru.

Njegov status lajkao je nit manje nit više nego  šef HDZ1990 Ilija Cvitanović. Koji se baš danas susreo s Maureen Cormack. Gdje se uslikao  govoreći o potrebi progresa društva.

Budući da je gđa Cormack, vrsna poznavateljica umjetnosti, i ekspertica za suvremenu umjetnost,  nekoliko puta javno kritizirala činjenicu da se Partizansko groblje, spomen kompleks Bogdana Bogdanovića ovako zapušta, je li joj g. Cvitanović možda na sastanku kazao da je kritiku obnove istog tog spomenika od strane režimske “ustašice” Zore Dujmović, onako omaškom lajkao? Il je ostao šutjeti?

Članak indeksiran 29.04.2018. Zadnji put osvježen 29.04.2018.

Ocijenjeno u analizi