Raskrinkavanje.ba

RTRS → Nadležni potvrdili - u selu Matuzići pronađeno oružje, municija...

25.06.2018
Tekst članka

Naoružanje pronađeno u napuštenoj kući u selu Matuzići, u opštini Doboj jug, pripadnici Civilne zaštite u ovoj federalnoj opštini tvrde da su uklonili i uništili.

Zbog sumnje da ima još naoružanja, kažu, pretraga lokacije biće nastavljena.

Ostaci srušene kuće opasani su žutim trakama policije i civilne zaštite, a prilaz objektu je zabranjen. Do danas ga je obezbjeđivala policija. Iz ruševina je izvučeno naoružanje i municija, a zatim uništeni na lokaciji udaljenoj oko 2 km, kažu u Civilnoj zaštiti.

- Sagledala se sigurnost zbog same gustine naseljenog mjesta i zvršilo čišćenje onog šta je bilo dostupno nekom od građana, tako da ovo što je ostalo u ruševinama ne pradstavlja opasnost - kaže Senad Begić službenik Civilne zaštite opštine Doboj jug.

Policija je saopštila da je tokom rušenja objekta pronađeno šest raketa za raketni bacač, dva ručna raketna bacača, tri tromblonske mine, dvije ručne bombe, jedna improvizovana mina ratne proizvodnje i 1.350 metaka kalibra 7,62 milimetra. Sumnja se da u ruševinama ima još naoružanja , ali to će tek da utvrde pripadnici Federalne CZ.

Do prvih kuća je tek nekoliko metara, pa su mještani bili uznemireni i uplašeni. Ne govore mnogo i pred kamere uglavnom ne žele.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević kaže da pronalazak arsenala oružja nije bezazlen i jasna je poruka da se u Federaciji BiH ozbiljno razmatraju opcije sukobljavanja.

Podsjetio je na događaj od prije tri godine kada je Sipa na područje opštine Tešanj, na granici prema Tesliću, pronašla dva skladišta naoružanja i vojne opreme, a da istraga o tome nikada nije provedena.

- Sada imamo pronalazak oružja i opreme, raketnih bacača, eksplozivnih naprava, bombi, municije u jednom naselju koje je na granici sa gradom Dobojem, možda kilometer vazdušne linije udaljeno mjesto, sve to pokazuje da one prijetnje koje je Bakir Izetbegović, iznosio o zloupotrebama namjenske industrije, nisu bile bez osnova - tvrdi Galijašević.

Radovi na rušenju kuće su obustavljeni dok se detaljno ne pregleda šta se krije ispod ruševina.
U Doboj jugu kažu da niko sa sigurnošću ne zna kada i kako je naoružanje dospjelo u naseljeno mjesto i ko ga je ostavio.

Članak indeksiran 28.06.2018. Zadnji put osvježen 28.06.2018.

Ocijenjeno u analizi