Raskrinkavanje.ba

Najžena → Najzdraviji narod na svetu: Žive 100 godina, ne jedu namirnicu bez koje Srbi ne mogu, ali cele godine konzumiraju jedno voće

30.11.2023
Tekst članka

Nisu samo dugovečni, već su i jedan su od najsrećnijih naroda na svetu. Žive do 120 godina, a niko nije bolestan.

Na severu Pakistana u podnožju Himalaja, živi narod zvan Hunza ili kako ih neki zovu, Hunza ljudi. Žive mnogo duže od prosečnog očekivanog životnog veka, u nekim slučajevima i više od 100 godina, čak i 120!

Njihova ishrana i stil života zaista su jedinstveni. Bazira se na zdravoj hrani. Jedna od glavnih namirnica je kajsija - sveže, sušene ili ulje koštica kajsija. Brojne su zdravstvene dobrobiti konzumiranja kajsija, jer su bogate vlaknima, vitaminima C, E i A. kao i kalijumom. Kajsije podstiču rad creva, bore se protiv slobodnih radikala u telu, a veruje se da je nedostatak vitamina B-17 (amigdalin) povezan s nastankom raka. Taj vitamin se nalazi u ulju koštica kajsije, piše „Nomadic tribe“.

Tokom letnjih meseci sveže kajsije se jedu za užinu, sok od kajsija je uobičajen u svakom domaćinstvu. Leti se kajsije suše, pa se zimi jedu suve. Od koštica se pravi ulje koje se koristi u pripremi jela. Uobičajena prerađena hrana i grickalice koje se jedu u ostalim delovima sveta, ovaj narod retko konzumira. Između obroka jedu voće i orašaste plodove - jabuke, trešnje, orahe, badem, suve kajsije i suve trešnje. Sušenje trešanja, duda, narezanih jabuka, paradajza kao i lisnatog zelenog povrća, uobičajena je tehnika čuvanja hrane za zimski period. Meso jedu retko jer je skupo zbog nedostatka pašnjaka za stoku. Ne jedu ni šećer. Mnogo pešače, jer žive u brdovitom području, koje je nije najprohodnije za vozila.

 Smatra se da su ljudi iz doline Hunza dugovečni zbog organske, neprerađene hrane koja je raznovrsna i mnogo fizičke aktivnosti – hodaju, bave se poljoprivrednim radovima i sami prerađuju plodove koje ubiru tokom leta i jeseni, kako bi imali hranu u zimskim mesecima. 

Članak indeksiran 20.12.2023. Zadnji put osvježen 26.12.2023.

Ocijenjeno u analizi