Raskrinkavanje.ba

Srbija danas (.com) → Nakon prisluškivanja vrha srpskih vlasti, Sarajevo sprema NOVI UDARAC: Napravljena CRNA LISTA Srba (FOTO)

09.11.2018
Tekst članka

Ministar bezbednosti BiH Dragan Meketić priprema zvaničnu listu nepoželjnih osoba iz Srbije kojima će, prema saznanjima Novosti, biti zabranjen ulaz u BiH. Prema informacijama, na spisku bi mogli da se nađu poslovni ljudi, istoričari, književnici, novinari, ali i političari

Izvor navodi da se na Meketićevoj listi, između ostalih, nalazi srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, glavni urednik televizije "Hepi" Milomir Marić, predsednik pokreta "Zavetnici" Stefan Stamenkovski...
 

Meketićev mandat na mestu ministra je na izmaku, pa on sada nastoji da što pre formalizuje ovaj spisak kako bi dokument stupio na snagu pre formiranja novof Saveta ministara BiH. Nedavno, on je sastavio i listu nepoželjnih građana Ruske Federacije na kojoj su se našli čuveni pisac Zahar Prilepin i osnivač moto-kluba "Noćni vukovi" Aleksandar Zaldostanov. Ruski ambasador u Sarajevu Aleksandar Ivancov tadaje tražio od Meketića spisak svih ruskih građana kojima je zabranjen ulaz u BiH, ali ministar nikada nije dao objašnjenje.

 

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin

Foto: Profimedia

 

Incident sa Prilepinom izazvao je burne reakcije u Republici Srpskoj, kao u čitavom regionu. Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tada je kazao da je to vređanje Rusije i najveća sramota srpskih predstavnika na nivou BiH. Meketić je tada potvrdio da postoji registar osoba koje su proterani ili im je, na određeni period, zabranjen ulazak u BiH i da je u njemu oko 2.000. On je, međutim, odbio da ga nazaove crnom listom, jer "BiH nije SAD da pravi crne liste". Takođe, tvrdio je da on ne utiče na to ko će se naći u registru, već da to rade pripadnici OBA.

 

Milomir Marić

Milomir Marić

Foto: Srbija Danas

 

KOSOVO SE NAORUŽAVA U HRVATSKOJ! Srpske komšije OBUČAVAJU Albance da RATUJU!

Meketić, za koga se sprekuliše da je blizak sa predstavnicima američke administracije u ambasadi SAD u Sarajevu, ranije je dovođen u vezu sa aferom prisluškivanja predsednika RS Milorada Dodika, a preko veza sa njim i srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Navodno, Meketićevi saradnici su sa pripadnicima obaveštajne agencije BiH koordinirali prisluškivanje Dodikovog razgovora kako bi pripravili eventualno kompromitujuće materijale o lideru RS uoči nedavno održanih izbora. U priču oko prisluškivanja bili su umešani i britanski obaveštajci koji su pružali logističku podršku bosanskohercegovačkoj tajnoj službi.

 

Mladen Ivanić

Mladen Ivanić

Foto: Profimedia

 

Dokaze o prisluškivanju vrha RS, prema svedočenju Milorada Dodika, predsednik Srbije Vučić predočio je srpskom članu predsedništva Mladenu Ivaniću. Vučić je tada preneo Ivaniću da "to rade njegovi ljudi u Sarajevu".

 

Žestok sukob sa predstavnicima vlasti i institucija RS obeležio je čitav Meketićev mandat, a između ostalog, on je optuživao vrh MUP Republike Srpske da kontroliše trgovinu drogom u tom entitetu. Sukobljavao se i sa predstavnicima Srbije koju je optužio da je kriva za veliki broj migranata koji ulaze u BiH, zato što je ukinula vizni režim građanima Irana.

Članak indeksiran 12.11.2018. Zadnji put osvježen 12.11.2018.

Ocijenjeno u analizi