Sastojci:
15 svježih, zdravih BIO limuna, 400 g svježih oraha, 1 kg domaćeg meda, 12 glavica svježeg bijelog luka, 400 g proklijalog žita (mlada zelena pšenica).
Priprema proklijale pšenice: 400 g pšenice staviti u prokuhanu staklenu posudu. Naliti vodom da odstoji, najbolje preko noći. Poslije 10 – 12 sati, preko čiste gaze ocijediti vodu i dobro oprati zrna, pa opet procijediti kroz gazu.
U posudi ostaviti ocijeđenu pšenicu da odstoji 24 sata. Nakon toga, dobićete pšenicu sa klicama, dužine 1-2 milimetara.
Priprema lijeka:
Samljeti zajedno proklijalu pšenicu, orahe i očišćene glavice bijelog luka. Samljeti 5 limunova sa koricom, pa sve zajedno izmješati. Od ostalih 10 uzeti samo sok i pomiješati sa ostalom masom, dok smjesa ne postane homogena.
Dodati med i duže miješati drvenom kašikom, pa sipati u staklene posude. Ostavite ih da stoje 3 dana u frižideru, pa onda možete početi sa konzumiranjem,piše Zdravljepriroda
Primjena:
Ova hrana uzima se 30 minuta prije doručka, prije ručka, prije večere i prije spavanja.