Naserove vojnike ukopavaju kao "žrtve genocida"

Izvor/medij: Alternativna televizija
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Negiranje genocida: Manipulativno predstavljanje podataka u srbijanskim tabloidima

Posmrtni ostaci 50 žrtava bosanskih muslimana iz proteklog rata u BiH spremni su za ukop 11. jula ove godine u Potočarima, a "Novosti" otkrivaju da su bar 38 od njih 50 bili borci tzv. Armije BiH.

Naime, uvidom u Registar boraca tzv. Armije BiH može se vidjeti da je ogromna većina od 50 poginulih bosanskih muslimana koji će biti pokopani u Potočarima bila u toj zloglasnoj vojsci čiji su pripadnici počinili stravične zločine nad Srbima u Podrinju za vrijeme građanskog rata u BiH. Na navedenom spisku koji su objavili mediji iz FBiH (koji navode da se radi o "žrtvama genocida) se može vidjeti da su svi poginuli bili vojno sposobni muškarci.

Nijedna žena i nijedno dijete se ne nalazi na spisku od 50 poginulih koji će biti ukopani u Potočarima. Jedan od poginulih koji se ne nalazi na spisku boraca je Elvir (Hasana) Muminović, ali je on prema kazivanju njegovog brata Almira (koji se ostao u Potočarima i preživio) krenuo u proboj kroz šumu.

Zločin bez kazne nad Srbima srednjeg Podrinja

Podsjećamo, porodice ubijenih Srba iz tog kraja su uz regionalni put Bratunac - Potočari postavili fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja ubijenih i poginulih u proteklom građanskom ratu u BiH.

Fotografije su postavili članovi porodica poginulih s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao.

Članak indeksiran 19. 07. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me