Nebulozni Dragan Čović u Briselu plakao, lagao, lupetao…

Izvor/medij: Avaz.live
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Čović kao mamac za klikove

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović koji boravi u Briselu, kako prenose mediji, izrazio je optimizam u pogledu izmjena Izbornog zakona po HDZ-ovom modelu.

On je također iskazao uvjerenje da će se do trećeg mjeseca pokušati usaglasiti najvažnija pitanjima za Izborni zakon.

 

Od ranije je u javnosti poznato da se HDZ-ovi prijedlozi u pogledu Izbornog zakona potpuno odudaraju od mjera i preporuka iz Mišljenja Evropske komsije, pa je stoga neobično da Čović izražava optimizam u pogledu dobijanja kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU, s obzirom da upravo prijedlozi HDZ-a kada je riječ o izbornom zakonu, grubo derogiraju kandidatsku perspektivu BiH.

Ono što je naročito zanimljivo jeste da je Čović u Briselu u odvojenim sastancima, prema informacijama do kojih je iz diplomatskih krugova došla agencija Patria, paralelno sa pričom o izmjenama Izbornog zakona po HDZ-ovom modelu, ponovo govorio o pokušaju stvaranja islamske države u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da lider HDZ-a u Briselu, a u kontekstu zahtjeva za izmjenom Izbornog zakona, govori o navodnoj opasnosti od bošnjačke dominacije i opasnosti od stvaranja navodne Islamske države.

U febuaru 2018.godine Čović se na jednoj tribini u Zagrebu javno “pohvalio” s tim, kazavši:

“Vrlo jasno i otvoreno kažem, i kazao sam neki dan u Briselu, da je pokušaj stvaranja građanske BiH čisti unitarizam i želja bošnjačke većine za dominacijom nad ostalim narodima posebno u Federaciji BiH.

Jasno sam govorio i to bi ponovio i pred Erdoganom i svima da je građanska i unitarna BiH jednako islamska država BiH”, rekao je Čović.

Članak indeksiran 03. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me