Raskrinkavanje.ba

Koreni → Nemačka zabranjuje upotrebu drva za grejanje od sledeće godine!

21.05.2023
Tekst članka

Nemačka je zvanično zabranila prodaju drva običnim građanima kao deo svoje radikalne inicijative Svetskog Ekonomskog Foruma-a za „spašavanje planete“.

Zabrana kupovine drva dolazi kao deo plana koji vodi SEF, koji građanima oduzima mogućnost izbora, udobnosti i mobilnosti, i poklapa se sa planom Nemačke da u potpunosti ukine sisteme za naftu i gas sledeće godine.

Kako su cene gasa naglo porasle, mnoga nemačka domaćinstva su se nedavno odlučila za grejanje na drva koristeći ogrevno drvo ili pelet. Ove nedelje, u razornom udaru po građane, vlada je objavila da će drvo biti zabranjeno sledeće godine zajedno sa prodajom gasa i nafte.

Prema izveštaju Blackout News-a, „Od 2024. više neće biti dozvoljeno grejanje novih kuća na drva. Ako se postojeći sistem mora naknadno ugraditi ili zameniti, mora se instalirati i bafer skladište, filteri za finu prašinu i alternativni izvor toplote kao što je solarni termalni sistem ili fotonaponski sistem. Ovo je predviđeno u nacrtu savezne vlade za novu verziju Zakona o energetici zgrada. Biće samo nekoliko izuzetaka.”

Notrickszone.com izveštava: I, kao što se i očekivalo, kritike su odmah stigle, na primer od opozicionih partija i grupa poput Nemačkog udruženja vlasnika šuma, AGDV. Ali vlasti kažu da je taj korak neophodan jer tvrde da je više od 20 odsto svih emisija fine prašine posledica sagorevanja drveta, što je otprilike ekvivalentno emisiji iz drumskog saobraćaja. Fina prašina se iznenada ponovo aktivirala kao veliki zdravstveni problem.

Predložena ideja o zabrani peći na drva, međutim, naišla je na otpor čak i unutar same vlade. Na primer, „Poslanička grupa SPD-a je već najavila da želi da spreči zabranu grejanja na drva i pelet u novim zgradama.

Da Vas podsetimo:  Jovana: Nećete me ućutati, mogu samo da Vas pljunem, da Vas pljunem i zavalim šamarčinu

Nemački Zeleni su protiv drveta kao goriva, ali podržavaju korišćenje drveta kao građevinskog materijala.

 

Članak indeksiran 25.05.2023. Zadnji put osvježen 25.05.2023.

Ocijenjeno u analizi