NEMAČKI MEDIJI: TO JE KATASTROFA Naše najsavremenije oružje završilo u rukama Rusa

Izvor/medij: Alo
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Bild nije izvor vijesti o zauzimanju njemačkih haubica u Ukrajini

Ukrajina je već izgubila jednu od sedam samohodnih haubica PzH 2000 koje je Berlin prebacio u Kijev krajem juna 2022. godine, navode neki mediji pozivajući se na neke nemačke medije među kojima i Bild.

Kako navodno prenosi Bild, samohodni top PzH 2000 koji je Nemačka prebacila u Ukrajinu pa je u ruke ruske vojske. Stručnjaci publikacije smatraju da ruski specijalisti već proučavaju najskuplju i najsavremeniju nemačku samohodnu haubicu.

„Kancelar Olaf Šolc želi da udvostruči vojni budžet. Ali Nemačka nije u ratu ni sa kim, a zapravo Nemci plaćaju oružje za Ukrajinu, koje završava kod Rusa. Nemačka gubi novac i tehnologiju. To je katastrofa. Koliko ćete više morati da platite za Ukrajinu, kolika će biti cena za Nemce?“ piše Bild.

Vredi napomenuti da je Nemačka planirala da prebaci dodatnu seriju samohodnih topova PzH 2000 Oružanim snagama Ukrajine, ali zbog pada nemačkih tehnologija u „ruke Rusije“, u Berlinu bi mogao da izbije skandal, a isporuke bi mogle biti zamrznute.

Nemačko ministarstvo odbrane, kao ni ukrajinsko ministarstvo odbrane se nisu oglasili po ovom pitanju, niti su potvrdili ili opovrgnuli ove tvrdnje. 

Ruska strana takođe tradicionalno ćuti o tome da li je i koju opremu zaplenila.

Sa druge strane ukrajinski portal Defense Express tvrdi u članku kako su sve te informacije posledica ruske propagande i kako su sve nemačke haubice na broju.

Članak indeksiran 25. 07. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me