Raskrinkavanje.ba

Cafe → "NEW YORK TIMES": Pentagon stao na stranu ruske vojske - odbija da pomaže Haškom sudu

09.03.2023
Tekst članka

Predstavnici američkog Ministarstva odbrane blokiraju predaju informacija Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu o navodnim kršenjima zakona ruske vojske, piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore u vojnom resoru.

"Američka vojska je protiv pružanja pomoći sudu u istraživanju slučajeva protiv državljana Rusije jer se plaše stvaranja presedana koji bi kasnije mogao dovesti do krivičnog gonjenja američke vojske. Drugi članovi administracije, uključujući obavještajne službe, Stejt department i Ministarstvo pravde, zalažu se za predaju dokaza Međunarodnom krivičnom sudu“, navodi list.
 

Istovremeno, predsJednik Džozef Bajden još nije donIo odluku o ovom pitanju. U decembru je Kongres promijenio zakonska ograničenja za pomoć gore navedenom sudu kako bi dozvolio američkim vlastima da pomognu u istragama i krivičnom gonjenju u vezi sa sukobom u Ukrajini.
 

Međutim, „politička debata se nastavlja iza zatvorenih vrata, unutar Bajdenove administracije, o tome da li to treba činiti“, navodi Njujork tajms.

Članak indeksiran 16.03.2023. Zadnji put osvježen 16.03.2023.

Ocijenjeno u analizi