Raskrinkavanje.ba

Zanimljivosti-24 → Nije teorija zavjere: Naši mobiteli zaista snimaju sve što radimo

06.07.2018
Tekst članka

Ako ste ikada pomislili ili vam se učinilo da vaš mobitel “prati” sve što radite, novo istraživanje sugerira da ipak niste paranoični, već da je to doista tako…

Naučnici sa bostonskog Northwestern univerziteta proveli su godinu dana istraživajući da li aplikacije na “pametnim telefonima” u tajnosti snimaju naše privatne razgovore i šalju lične podatke oglašivačima.

 

Ispostavilo se – kako se čini na prvu – da to nije istina, ali su zato otkrili da mobiteli na drugi način registruju sve što radimo/klikćemo na njima, piše “Radio Sarajevo“.
Kako je telefonima korištenim u studiji upravljao automatizirani sistem – a ne ljudi – istraživači su priznali kako ne mogu sa sigurnošću reći da nas telefoni ne “slušaju”. Ovo je zbog toga što aplikacije nije pokretao ljudski glas, već sistem, a moguće je, naveli su, da nisu uočili audio fajlove – ukoliko je aplikacija skrila te fajlove prije slanja.

 

Naime, aplikacije na smartphoneima snimaju video snimke naših ekrana i prave screenshotove naših aktivnosti i te fajlove šalju “trećoj strani”. Snimaju se čak i lični podaci. ZA NASTAVAK KLIKNITE SLIKU ISPOD

Članak indeksiran 23.07.2018. Zadnji put osvježen 23.07.2018.