Raskrinkavanje.ba

FACE TV → Nikšić: Putin je javno iskazao kako se u BiH desio genocid

21.02.2022
Tekst članka

Podsjetimo, Putin je danas usporedio Ukrajinu i BiH kazavši da se danas u Ukrajini sprovodi genocid kao nekada u Bosni i Hercegovini

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin pred čitavim svijetom povukao dosta neprimjerenu paralelu između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

- Ako možemo tražiti bilo šta pozitivno u toj izjavi onda je to činjenica da je javno iskazao kako se u Bosni i Hercegovini desio genocid. Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti sa genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od gospodina Putina je nedvosmisleno. Naravno, genocid je potvrđen pravosudnim presudama međunarodnog suda i nikom razumnom nikakva druga potvrda i ne treba, naročito ne nama u Bosni i Hercegovini koji smo mu svjedočili. Zato ni ova izjava gdin Putina ne služi kao potvrda pravno utvrđenih činjenica - kaže Nikšić.

No kaže da je njegova izjava više pokazatelj koji bi trebao da posluži kao putokaz poštovateljima lika i djela Putina iz RS da i sami uvide istinu kojoj svjedoči cijeli svijet.

- Krajnje je vrijeme da prestanu blokirati državne institucije zbog branjenja stava koji ne podržava niko na svijetu. Naime danas je EU uslovila pomoć građanima Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 600 miliona eura uslovljavajući kriminalnu i korumpiranu vlast da odblokira državne instirucije i konačno počnu raditi. Nadam se da ćemo se konačno suočiti s nespornom istinom kako bi se okrenuli svi zajedno rješavanju ogromnih životnih problema građana u cijeloj Bosni i Hercegovini - zaključio je.

Podsjetimo, Putin je danas usporedio Ukrajinu i BiH kazavši da se danas u Ukrajini sprovodi genocid kao nekada u Bosni i Hercegovini.

Članak indeksiran 28.02.2022. Zadnji put osvježen 28.02.2022.

Ocijenjeno u analizi