Raskrinkavanje.ba

Jajce-online → Nikšić: Putinova izjava o genocidu u BiH je putokaz za njegove poštovatelje u RS-u

21.02.2022
Tekst članka

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kaže kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin danas tokom dana pred čitavim svijetom povukao dosta neprimjerenu paralelu između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

“Ako možemo tražiti bilo šta pozitivno u toj izjavi onda je to činjenica da je javno iskazao kako se u Bosni i Hercegovini desio genocid. Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti sa genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od gospodina Putina je nedvosmisleno. Naravno, genocid je potvrđen pravosudnim presudama međunarodnog suda i nikom razumnom nikakva druga potvrda i ne treba, naročito ne nama u Bosni i Hercegovini koji smo mu svjedočili. Zato ni ova izjava gdin Putina ne služi kao potvrda pravno utvrđenih činjenica”, kaže Nikšić.

No kaže da je njegova izjava više pokazatelj koji bi trebao da posluži kao putokaz poštovateljima lika i djela Putina iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da i sami uvide istinu kojoj svjedoči cijeli svijet.

“Krajnje je vrijeme da prestanu blokirati državne institucije zbog branjenja stava koji ne podržava niko na svijetu. Naime danas je EU uslovila pomoć građanima Bosne i Hercegovine u iznosu većem od 600 miliona eura uslovljavajući kriminalnu i korumpiranu vlast da odblokira državne instirucije i konačno počnu raditi. Nadam se da ćemo se konačno suočiti s nespornom istinom kako bi se okrenuli svi zajedno rješavanju ogromnih životnih problema građana u cijeloj Bosni i Hercegovini”, zaključio je.

Podsjetimo, Putin je danas usporedio Ukrajinu i BiH kazavši da se danas u Ukrajini sprovodi genocid kao nekada u Bosni i Hercegovini.

(Klix)

Članak indeksiran 28.02.2022. Zadnji put osvježen 28.02.2022.

Ocijenjeno u analizi