Raskrinkavanje.ba

Epoha → Njemačka od sljedeće godine zabranjuje korištenje drva za grijanje

21.05.2023
Tekst članka

Njemačka od sljedeće godine zabranjuje korištenje drva za grijanje

Njemačka je službeno zabranila prodaju drva običnim građanima u sklopu svoje radikalne inicijative Svjetskog ekonomskog foruma za “spas planeta”. 

Zabrana kupnje drva dolazi kao dio plana pod vodstvom SEF-a da se građanima uskrati mogućnost izbora, pogodnosti i mobilnosti, a podudara se s planom Njemačke da sljedeće godine potpuno zatvori naftne i plinske sustave.

Kako su cijene plina skočile u nebo, mnoga su se njemačka kućanstva u posljednje vrijeme odlučila grijati na drva na drva ili pelete. Ovaj tjedan, u razornom udaru na građane, vlada je najavila da će iduće godine biti zabranjena i drvna građa, kao i prodaja plina i nafte.

Prema izvješću Blackout Newsa, “Od 2024. nove kuće više se neće grijati na drva. Ako se postojeći sustav mora naknadno opremiti ili zamijeniti, potrebno je ugraditi međuspremnik, filtre za finu prašinu i alternativni izvor topline kao što je solarni toplinski sustav ili fotonaponski sustav. To je predviđeno u Vladinom nacrtu nove verzije Zakona o energiji u zgradarstvu. Bit će samo nekoliko iznimaka.”

Izvještava Notrickszone.com: I, očekivano, odmah su stigle kritike, primjerice od oporbenih stranaka i grupa poput Njemačke udruge šumovlasnika, AGDV. No vlasti kažu da je taj korak neophodan jer tvrde da više od 20 posto svih emisija fine prašine dolazi od izgaranja drva, što je otprilike jednako emisijama iz cestovnog prometa. Fina prašina odjednom se ponovno pojavila kao veliki zdravstveni problem.

Predložena ideja o zabrani peći na drva, međutim, naišla je na otpor čak i unutar same vlade. Primjerice, „Zastupnički klub SPD-a već je najavio da želi spriječiti zabranu grijanja na drva i pelete u novogradnjama.

Njemački Zeleni su protiv drva kao goriva, ali podržavaju korištenje drva kao građevinskog materijala.

Članak indeksiran 25.05.2023. Zadnji put osvježen 25.05.2023.

Ocijenjeno u analizi