Njemačka zabranjuje ,,dizelaše”!

Izvor/medij: Big portal
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Naslovi “na dizel”

Vozači dizel automobila koji imaju ,,Euro 5″ motore i starije neće moći da voze u njemačkim gradovima u kojima je to zabranjeno u danima velike zagađenosti.

Savezni upravni sud u Njemačkoj juče je presudio da gradovi u toj zemlji mogu da uvedu zabranu vožnje dizel automobila u okviru borbe protiv zagađenja vazduha. Kako pišu njemački i svjetski mediji, svaki grad u Njemačkoj moći će da uvede ovu zabranu u danima velike zagađenosti. Takvih dana, prema procjenama, ima oko 30 godišnje.

Kako ocjenjuje agencija Rojters, to je potez koji će vjerovatno sniziti vrijednost oko 12 miliona takvih vozila na najvećem evropskom tržištu automobila i primorati proizvođače na skupe modifikacije.

Analitičari kažu da će odluka suda u Lajcigu biti od velikog uticaja na oblikovanje tražnje širom Evrope, gdje prodaja dizel automobila već mjesecima pada uslijed negativnih reakcija regulatora i zbog sve rasprostranjenijih manipulacija s emisijom gasova među proizvođačima automobila.

Stiže nam sav krš iz Evrope

Posljedice ovakve zabrane mogle bi da se osjete i na putevima u BIH gdje čak 80 odsto tržišta polovnih automobila čine ,,dizelaši”. Ako se ima u vidu da uvoz ovih automobila u BIH ne podliježe nikakvim ograničenjima sva je prilika da nas očekuje još veći talas polovnjaka iz Njemačke.

Zabrana Euro 5 ,,dizelaša” u Njemačkoj je samo korak ka potpunom protjerivanju ovih vozila sa puteva u toj zemlji. Izduvne čestice iz tih motora su kancerogene i predstavljaju veliku opasnost po sve na ulici. Nažalost, mi još ne shvatamo tu prijetnju. Ova mjera u Njemačkoj dovešće još više polovnih dizelaša kod nas. Ako ne uvedemo taksu na emisiju ugljen-dioksida sav krš od vozila iz zapadne Evrope i Evropske unije stiće pravo na naše puteve.

Od 15 miliona dizel automobila koliko ih je bilo na putevima Njemačke prošle godine, oko 2,7 miliona ima motore s najnovijim Euro-6 standardom, koji se primjenjuje od septembra 2015. godine za sve nove automobile u prodaji, prema podacima nadzornog tijela za motorna vozila KBA.

Njemačkim gradovima će biti potrebno najmanje šest mjeseci da prerade svoje strategije protiv zagađenja vazduha prije nego što donesu bilo kakvu zabranu, kažu pravni eksperti. U njemačkom udruženju vozača ADAC čak ne očekuje da će bilo kakve zabrane biti uvedene prije kraja godine.

Članak indeksiran 28. 02. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me