Nova.rs: Tramp liječen ćelijama abortiranog fetusa

Izvor/medij: PCNEN
Ocjena: Klikbejt Greška Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: Donald Trump nije se liječio “ćelijama abortiranog fetusa”

Jedan od ljekova koje je američki predsjednik Donald Tramp uzimao kao potencijalni lijek za koronavirus razvijen je od ćelija fetusa.

Ironija je što je Tramp, kao i njegove pristalice, veliki protivnik abortusa, a kako piše Gardijan, potencijalni lijek za koronavirus koji je Tramp primio razvijen je koristeći ljudske ćelije prvobitno dobijene u procesu abortusa, prenosi Nova.rs.

Lijek je koktel monoklonskih antitijela koji je razvio “Regeneron” i još uvijek je u fazi testiranja.

Matične ćelije korišćene za razvoj lijeka poznate su kao HEК-293T ćelije i koriste se u laboratorijama. Te ćelije su prvobitno razvijene iz bubrega embriona nakon abortusa izvedenog u Holandiji sedamdesetih godina.

Ne samo da Tramp i Republikanska stranka konstantno vrše udar na pravo žena da abortiraju, već je program Republikanske stranke za 2020. godinu podrazumijevao i eksplicitno protivljenje istraživanju embrionskih matičnih ćelija, kao i zahtjev za obustavu finansiranja ovakih istraživanja.

Trampova administracija je i 2019. godine obustavila finansiranje istraživanja koja uključuju embrionalne matične ćelije.

Članak indeksiran 16. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me