Raskrinkavanje.ba

Nulta tačka → Novi detalji Faučijevih mejlova! U privatnoj prepisci tvrdi da maske nisu efikasne a nagovara ljude da nose po tri komada!

06.06.2021
Tekst članka

Epidemiolog i profesor na Univerzitetu Stanford rekao je u petak da je kredibilitet dr. Entonija Faučija “u potpunosti pukao” nakon što su otkrića iz njegovih mejlova pokazala preokret na temu nošenja maski kako bi se sprečilo zaražavanje koronom.

– Mislim da je svuda propagirao nošenje maski – rekao je Džaj Batačarija, profesor medicine sa Stanforda, za Ingraham Engl.

Coronavirus: US disease chief Dr Anthony Fauci calls White House attacks  'bizarre' - BBC News

– Postoje imejl adrese koje možete pronaći u riznici e-adresa koje su objavljene tamo gde je priznao da je virus aerosolizovan, pa maske od tkanine koje se preporučuju nisu naročito efikasne protiv aerosolizovanih virusa.

– Zaista ne razumem njegov stav i njegov odgovor apsolutno nije imao smisla – rekao je on.

Mnoštvo Faučijevih mejlova objavljeno je ove nedelje putem zahteva po Zakonu o slobodi informacija, koji uključuju februarski mejl u kojem je savetovao nekoga da ne nosi masku na aerodromu.

 

 

– Maske su zaista za zaražene ljude kako bi ih sprečile da šire zarazu na ljude koji nisu zaraženi. Tipična maska koju kupujete u apoteci zapravo nije efikasna u sprečavanju virusa, koji je dovoljno mali da prođe kroz materijal – napisao je epidemiolog u jednom od mejlova koje je dobio Bazfid Njuz.

– Međutim, to bi moglo doneti blagu korist u sprečavanju grubih kapljica ako pored vas neko kašlje ili kihne. Ne preporučujem vam da nosite masku, posebno jer idete na lokaciju sa malim rizikom.

Fauči i drugi stručnjaci su kasnije preokrenuli svoje stavove, a maske su postale uobičajene u većem delu Amerike tokom 2020. i do 2021. Fauči se branio, rekavši da se njegov stav promenio kako se nauka menjala.

 

– Da smo tada znali da se znatna količina prenosi asimptomatski, da smo tada znali da podaci pokazuju da maske izvan bolničkog okruženja zaista štite kad to tada nismo znali, naravno da bi to ljudi uradili, to je tako očigledno – rekao je na CNN-u.

Ali Batačaria je bio skeptičan, rekavši da činjenice nisu promenile značaj.

– Da, trebalo bi da se predomislite kada se nauka promeni, koja se to nauka promenila i uverila ga da su maske najefikasniji način? – upitao je on.

– Direktor CDC-a Robert Redfeld rekao je da su maske efikasnije od vakcina i da mu dr Fauči nije protivrečio kada je dr Skot Atlas rekao da je to besmislica, što je i bilo – rekao je.

– Mislim da je njegov kredibilitet u potpunosti umanjen – dodao je.

Fauči se suočava sa sve većim pritiskom republikanaca, posebno otkako su objavljeni mejlovi, a neki iz Predstavničkog doma i Senata pozivaju ga da podnese ostavku ili da bude otpušten. Ali Bela kuća je odbacila kritike i stala uz doktora, a Bajden je rekao u petak da “veoma veruje” Faučiju.

Članak indeksiran 11.06.2021. Zadnji put osvježen 11.06.2021.

Ocijenjeno u analizi