Novi zakon stupa na snagu: Djeci u BiH ova imena više se neće moći davati, kazne i do 1.500 KM…

Izvor/medij: Ero.tel
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Klikbejt o imenima

Novim zakonom o osobnom imenu, koji bi uskoro trebao biti usvojen u Republici Srpskoj (RS), predviđene su novčane kazne od 1.000 do 1.500 KM, ukoliko matičar upiše ime djeteta koje ima više od deset godina, bez njegovog pristanka.

Iste kazne su predviđene i ako usvojeno dijete, starije od spomenute dobi, nije dalo svoj pristanak kod upisa osobnog imena.

Zakon, koji bi trebao zamjeniti onaj usvojen 1993.godine, a djelimično mijenjan 2000., predviđa i mogućnost promjene imena, nakon promjene spola.

Međutim, neće se odobriti promjena imena i prezimena osobi protiv koje se vodi krivični postupak, dok je na izdržavanju kazne, osobi za kojom je raspisana međunarodna potjernica, te za koju se utvrdi da je zahtjev podnijela radi izbjegavanja zakonom utvrđenih obaveza (izdržavanje, poreske i druge zakonom utvrđene obaveze).

Neće biti dozvoljeno i da predloženo osobno ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, monete i pseudonima, niti ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih osoba, te zaštite prava javnih i povijesnih ličnosti.

Zakonom je regulirano i da se promjena osobnog imena može odobriti i državljaninu Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, ako u RS-u ima prijavljeno prebivalište godinu dana prije podnošenja zahtjeva, a koje traje i u vrijeme podnošenja zahtjeva.

Time je otklonjeno ograničenje iz važećeg zakona, koje je predstavljalo smetnje i građanima i nadležnim organima jedinica lokalne samouprave, jer je podnošenje zahtjeva pored državljanstva RS i BiH bilo uvjetovano prebivalištem u RS, navodi predlagač zakona.

U promjenu zakona se ide, jer je trenutno važeći pisan srpskim jezikom ekavskog izgovora.

Članak indeksiran 15. 06. 2019 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me