“NOVOSTI” OTKRIVAJU Ambasada SAD u Sarajevu Dodiku "pakuje" zatvor!

Izvor/medij: Novosti
Ocjena: Teorija zavjere Lažna vijest
Raskrinkano u: Teorije zavjere: gdje ja stadoh, ti produži

Podmukao plan da se spreči ulazak srpskog člana u Predsedništvo BiH. Pritisci na Tužilaštvo da podigne optužnicu, glavni operativac Kortni Klajn

NI posle izbora, političke tenzije u BiH se ne stišavaju, a pritisci iz inostranstva ne jenjavaju. Prema informacijama do kojih su došle "Novosti", službenici američke ambasade u Sarajevu, u pokušaju da onemoguće Milorada Dodika da preuzme funkciju u Predsedništvu BiH, pritiskaju Tužilaštvo da protiv njega podigne optužnicu.

 

PROČITAJTE JOŠ - VRH SDS-a ZA KOALICIJU SA DODIKOM: Većina članova za veliki savez sa SNSD-om; Rasprava i o ostavci Govedarice

Za direktan uticaj na Tužilaštvo BiH, prema našim saznanjima, zadužena je Kortni Klajn, rukovodilac Kancelarije za vladavinu prava u Ambasadi SAD. Ona već danima sedi u tužilačkim kancelarijama u Sarajevu i inisistira na tome da se, što pre i na bilo koji način, pripremi optužnica protiv Dodika, i to takva koja bi omogućila da on bude priveden i da mu se odredi pritvor.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Ne želim dodatne podele unutar BiH, ali ne dozvoljavam majorizaciju bilo koga

Iza svega, kako navode naši izvori, stoji odlazeća ambasadorka SAD Morin Kormak, čiji mandat su i obeležili oštri sukobi sa Dodikom i neprikriveno mešanje u unutrašnja pitanja i politiku Bosne i Hercegovine. Ona je tokom izbornog dana pozivala građane na birališta, a potom je čak posetila Centralnu izbornu komisiju BiH, kad je bilo izvesno da Dodik i SNSD ubedljivo vode, pokušavajući da forsira priču o neregularnosti glasanja.

Izbor Dodika za srpskog člana Predsedništva BiH uznemirio je predstavnike zapadnih zemalja zbog njegovih bliskih veza sa Moskvom, ali i zbog insistiranja na samostalnijoj RS i izjavama o mogućoj nezavisnosti tog entiteta. Uoči izbora uveliko se govorilo o mešanju pojedinih stranih zemalja, pre svega Velike Britanije, u izbore sa ciljem da se oslabi Dodikova pozicija. Uključila se čak i britanska obaveštajna služba, koja je aktivno radila na tom zadatku.

Milorad Dodik

U međuvremenu, na političkoj sceni Republike Srpske na pomolu je zbijanje redova. Još pre održavanja oktobarskih izbora, uveliko se šuškalo da je deo funkcionera opozicionog SDS spreman da uđe u koaliciju sa Dodikovim SNSD na svim nivoima vlasti. Nakon poslednje sednice Predsedništva SDS u Banjaluci, ovo je i definitivno potvrđeno.

- Ključni pregovori na relaciji SDS-SNSD slede u narednim danima, nakon što Glavni odbor SDS formira tim za pregovore. Deo tog tima neće biti predsednik SDS Vukota Govedarica - kaže, za "Novosti", izvor iz Predsedništva SDS.

Na sednici Predsedništva SDS u Banjaluci ključna polemika se vodila o tome da li SDS treba da uđe u razgovore sa SNSD oko učešća u vlasti, kako na nivou RS, tako i na nivou BiH, ili da deluju zajedno samo u Sarajevu u zajedničkim institucijama BiH.

- Defitivno, SDS pregovara da uđe u vlast na svim nivoima. Pokreću razgovore, ne samo sa SNSD, već i sa drugim parlamentarnim strankama iz Srpske. U tim razgovorima cilj je i da se očuva stranka, da ne dođe do pucanja na više frakcija - tvrdi izvor "Novosti".

Ključ dalje sudbine SDS sada je u rukama SNSD, koji je, s koalicionim partnerima iz DNS i SP, odneo pobedu i u RS i na nivou BiH. Iako je SNSD ubedljivo najjača karika u koaliciji, približavanje SDS moglo bi da naruši odnose u vladajućoj koaliciji, jer bi onda deo funkcija na oba nivoa pripao SDS, a pitanje je kako će to prihvatiti DNS i SP. Takođe, ako bi SDS prešao u vladajući blok, to bi definitivno označilo kraj opozicionog Saveza za promene.

Iz SNSD su odmah posle izbora poručili da žele srpsko jedinstvo u Sarajevu i Parlamentu BiH, kako bi mogli da blokiraju sve štetne odluke po Republiku Srpsku.

Protekli četvorogodišnji mandat u Parlamentu BiH obeležila je podeljenost srpskih prestavnika. Opozicija iz Srpske je bila deo vlasti u Sarajevu, a vlast iz Srpske je bila opozicija u zajedničkim institucijama BiH.

Morin Kormak

BAZA ZA CRNE OPERACIJE

DODIK je, pre izbora, izjavio da baza "Butmir" kod Sarajeva, gde je stacionirano 2.000 pripadnika evropskih bezbednosnih snaga, predstavlja prihvatilište za "crne operacije". Dodik tvrdi da je namera Zapada da od BiH stvori centralizovanu zemlju i da mu u tome smeta jaka Republika Srpska. On je izjavio i da 40 britanskih vojnika koji su letos došli u BiH zapravo čine kamuflirani obaveštajci.

GOVEDARICA NAJAVLjUJE OSTAVKU

PREDSEDNIK SDS Vukota Govedarica poručio je da će ostavku na mesto lidera stranke ponuditi skupštini SDS. Kako je rekao, članovi te stranke odlučiće ko će je voditi u narednom periodu.

Članak indeksiran 23. 10. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me