Raskrinkavanje.ba

Novosti → "NOVOSTI" OTKRIVAJU: I Sarajevo sprema crnu listu Srba?!

09.11.2018
Tekst članka

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić pravi spisak nepoželjnih. Persone non grata - Aleksandar Vulin, Vojislav Šešelj, Milomir Marić...

MINISTAR bezbednosti BiH Dragan Mektić priprema zvaničnu listu nepoželjnih osoba iz Srbije kojima će biti zabranjen ulaz u BiH - saznaju "Novosti". Prema našim informacijama na spisku bi mogli da se nađu poslovni ljudi, istoričari, književnici, novinari, ali i političari.

 

Naš izvor navodi da će se na Mektićevoj listi, između ostalih, naći i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, glavni urednik televizije "Hepi" Milomir Marić, predsednik pokreta "Zavetnici" Stefan Stamenkovski...

Mektićev mandat na mestu ministra je na izmaku, pa on sada nastoji da što pre formalizuje ovaj spisak kako bi dokument stupio na snagu pre formiranja novog Saveta ministara BiH. Nedavno, on je sastavio i listu nepoželjnih građana Ruske Federacije na kojoj su se našli čuveni pisac Zahar Prilepin i osnivač moto-kluba "Noćni vukovi" Aleksandar Zaldostanov. Ruski ambasador u Sarajevu Aleksandar Ivancov tada je tražio od Mektića spisak svih ruskih građana kojima je zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu, ali mu ministar nikada nije dostavio listu, niti dao objašnjenje.

Incident sa Prilepinom izazvao je burne reakcije u Republici Srpskoj, kao i u čitavom regionu. Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tada je kazao da je to vređanje Rusije i najveća sramota srpskih predstavnika na nivou BiH.

Pročitajte još - VULIN O ZABRANI ULASKA: Nisam otišao u dogovoru s predsednikom, ali neću da ćutim

Mektić je tada potvrdio da postoji registar osoba koje su proterane ili im je, na određeni period, zabranjen ulazak u BiH i da je u njemu oko 2.000 ljudi. On je, međutim, odbio da to nazove "crnom listom" jer "BiH nije SAD da pravi crne liste". Takođe, tvrdio je da on ne utiče na to ko će se naći u registru, već da to rade pripadnici OBA.

Dragan Mektić

Mektić, za koga se spekuliše da je blizak sa predstavnicima američke administracije u ambasadi SAD u Sarajevu, ranije je dovođen u vezu sa aferom prisluškivanja predsednika RS Milorada Dodika, a preko veza sa njim, i srpskog šefa države Aleksandra Vučića. Navodno, Mektićevi saradnici su sa pripadnicima obaveštajne agencije BiH koordinirali prisluškivanje Dodikovih razgovora kako bi prikupili evenutalno kompromitujuće materijale o lideru RS uoči nedavno održanih izbora. U priču oko prisluškivanja bili su umešani i britanski obaveštajci koji su pružali logističku podršku bosanskohercegovačkoj tajnoj službi.

Dokaze o prisluškivanju vrha RS, prema svedočenju Milorada Dodika, predsednik Srbije Vučić predočio je srpskom članu predsedništva Mladenu Ivaniću. Vučić je Ivaniću tada preneo da "to rade njegovi ljudi u Sarajevu".

Stefan Stamenkovski

Žestok sukob sa predstavnicima vlasti i institucija RS obeležio je čitav Mektićev mandat, a između ostalog, on je optuživao vrh MUP Republike Srpske da kontroliše trgovinu drogom u tom entitetu. Sukobljavao se i sa predstavnicima Srbije koju je optužio da je kriva za veliki broj migranata koji ulaze u BiH, zato što je ukinula vizni režim građanima Irana.

Milomir Marić, Aleksandar Vulin, Vojislav Šešelj i Stefan Stamenkovski

RAMPA I U CRNOJ GORI

SLIČNU listu nepoželjnih građana Srbije nedavno je napravila i Crna Gora. Na njoj se našao čuveni pesnik i akademik Matija Bećković, kao i istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković i profesor prava Dejan Mirović. Za sve njih spuštena je rampa da ne bi govorili na akademiji povodom obeležavanja stote godišnjice ujedinjenja Srbije i Crne Gore 1918. godine.

Članak indeksiran 11.11.2018. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi