„NOVOSTI“ SAZNAJU: Potpis na „genocid“ pa ulazak u Potočare

Izvor/medij: Večernje novosti
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Novosti plasirale lažnu vijest o Memorijalnom centru Potočari

U MEMORIJALNI centar Potočari uskoro će moći da uđe samo onaj ko svojeručno potpiše da se u Srebrenici dogodio genocid!

Prema našim saznanjima, plan koji se uveliko razrađuje predviđa da će svaki punoljetni potencijalni gost, bilo da je riječ o članovima delegacije ili pojedinačnoj posjeti, svojim parafom praktično potvrditi da prihvata Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Ova opasna ideja, međutim, samo je prvi korak dobro osmišljene akcije. Kako za „Novosti“ otkriva Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila „Srebrenica“, namjera je da se poslije određenog vremena svi sakupljeni potpisi pošalju u Evropski parlament kako bi se tamo otvorila rasprava o „genocidu“. On kaže da se o ovoj inicijativi uveliko priča među Bošnjacima.

– Nažalost, temelj politike bošnjačkog društva počiva na navodnom genocidu u Srebrenici. Svi mi znamo šta je tamo bilo tokom rata i kakva je definicija genocida. Srpski narod je tokom Drugog svjetskog rata dobro zapamtio šta je genocid. A svi koji žele da se edukuju oko tog pojma mogu slobodno da odu u Jasenovac. Iako je u Podrinju stradalo više hiljada Srba i počinjeni monstruozni zločini, oni se uporno iz Sarajeva minimizuju, a veličaju se zločini nad Bošnjacima – ukazuje Kojić.

Prema njegovim riječima, Memorijalni centar Potočari već godinama je jedna od poluga koje SDA koristi po potrebi i mnoge akcije koje su bitne za tu stranku i za bošnjačke političare iz Sarajeva upravo kreću iz Srebrenice.

ODANA POČAST STRADALIM SRBIMA: Prije 30 godina ubijeno više stotina Srba

ODANA POČAST STRADALIM SRBIMA: Prije 30 godina ubijeno više stotina Srba

„INSISTIRATI NA ZAPOŠLJAVANJU DJECE POGINULIH BORACA“ Rukovodstvo Boračke organizacije Srpske odlučno da ponudi rješenja

„INSISTIRATI NA ZAPOŠLJAVANJU DJECE POGINULIH BORACA“ Rukovodstvo Boračke organizacije Srpske odlučno da ponudi rješenja

STRADANJE SRBA NA HILJADU STRANICA: Republički centar za istraživanje rata priprema prvi atlasa masovnih zločina

STRADANJE SRBA NA HILJADU STRANICA: Republički centar za istraživanje rata priprema prvi atlasa masovnih zločina

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Od tog 10. juna u selu Čemerno niko ne živi – Sjećanje na stravični zločin tzv. Armije BiH

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Od tog 10. juna u selu Čemerno niko ne živi – Sjećanje na stravični zločin tzv. Armije BiH

  – Ogromna finansijska sredstva su upumpana u Memorijalni centar i mi koji živimo u Podrinju znamo da se konstantno radi na održavanju mita o Srebrenici – ističe Kojić.

  Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije RS, kaže da bošnjački političari nikada neće odustati od stavljanja prefiksa „genocidni“ srpskom narodu:

  – U tim pokušajima već su maksimalno iskoristili međunarodnu zajednicu i Valentina Incka, koji je nametnuo izmjene Krivičnog zakona.

  Ostojić ističe i da ga ne iznenađuju nove inicijative iz bošnjačke političke kuhinje čija je okosnica Srebrenica:

  – Od završetka rata međunarodna zajednica prihavatila je jednosmjeran stav bošnjačke politike po kojem su samo oni žrtve rata u BiH, dok su svi ostali zločinci. Najgore što se insistira na kolektivnoj odgovornosti, što je u sistemu krivičnog prava napušteno odavno.

  Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih civila i vojnika, ukazuje da se pojačavaju bošnjačke akcije oko Srebrenice kako se približava 11. jul:

  – Zbog Srebrenice je u zastoju pronalaženje srpskih žrtva. Još 1.650 tijela naših civila i vojnika nije pronađeno. Za to vrijeme samo se traže tijela nestalih Bošnjaka. Srebrenica i sarajevsko viđenje dešavanja u ratu u ovoj opštini su temelj bošnjačke politike.

  Inače, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko nametnuo je 23. jula prošle godine dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida“.

  – Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša da opravda zločin genocida, zločin protiv čovjčnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u BiH(…), kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – stoji u Inckovoj odluci.

  PROGON KRIVIČNIM PRIJAVAMA
  NAKON što je Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona, kojima se i zatvorom kažnjava „negiranje genocida“, on je napustio BiH i na njegovo mjesto je došao Kristijan Šmit. Inckova odluka izazvala je politički zemljotres u BiH. Republika Srpska je odbila da primjenjuje odluku, proglasila je neprihvatljivom i otvorila pitanje vraćanja svih nadležnosti koje su prenesene sa RS na BiH, a rezultat su odluka visokih predstavnika u BiH. Usljedile su i krivične prijave protiv mnogih Srba, jer su u javnim nastupima negirali „genocid“. Incko je naveo da će Odluka biti na snazi dok se u Parlamentu BiH ne usvoji zakon o negiranju genocida. Za ovo već decenijama nema političke saglasnosti.

  Članak indeksiran 17. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 11 mjeseci
  Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me