О америчким војним биолабораторијама у Украјини

Izvor/medij: Vaseljenska
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Rad “američkih biolaboratorija” u Ukrajini nije uzrok “epidemija opasnih bolesti”

Сједињене Америчке Државе су складиштиле најопасније патогене на територији Украјине и спроводиле експерименте на људима

Позната бугарска истраживачка новинарка Диљана Гајтанџијева објавила је нове информације о активностима америчких биолошких лабораторија у Украјини, Грузији и другим земљама.

Материјали до којих је дошла Гајтанџијева указују да је Пентагон, на основу својих лабораторија, спровео експерименте на 4.400 украјинских и 1.000 грузијских војних лица. Пројекат са експериментима на украјинским војницима носио је кодни назив УП-8: Ширење вируса кримско-конго хеморагичне грознице (ЦЦХФ) и хантавируса у Украјини и потенцијална потреба за диференцијалном дијагнозом код пацијената са сумњом на лептоспирозу . Пројекат је започет 2017. године, а затим је продужен до 2020. године. У оквиру пројекта узета је крв од 4.400 украјинских војника у Лавову, Харкову, Одеси и Кијеву. Из неког разлога, 4000 узорака је морало да се тестира на присуство антитела на хантавирусе, а 400 на присуство антитела на вирус хеморагичне грознице Кримског Конга.

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

О америчким војним биолабораторијама у Украјини

У документу се посебно истиче да учесници неће бити обавештени о резултатима студија.

У документима нема конкретних података о садржају експеримената, али се даје важна напомена: „О озбиљним инцидентима, укључујући и фаталне, треба пријавити у року од 24 сата. Све смрти учесника студије за које се сумња или су повезане са истраживачким процедурама морају се скренути пажњу биоетичким комитетима у Сједињеним Државама и Украјини . Да је реч о једноставном проучавању узорака крви, не би било потребе за оваквим појашњењима.

О америчким војним биолабораторијама у Украјини

Пројекат је финансирала Америчка агенција за смањење одбрамбених претњи (ДТРА). Један од његових извођача је ЦХ2М Хил, који је добио налог за реконструкцију три биолошке лабораторије: Државног истраживачког института за лабораторијску дијагностику и ветеринарско-санитарно вештачење (Кијев) и Државне службе Украјине за безбедност хране, као и Регионалне Дијагностичка лабораторија за заштиту права потрошача (Одеса).

Прочитајте још:  Ким Џонг Ун награђен руском јубиларном медаљом „75 година победе“

Подаци које је објавила Гајтанџијева су фрагментарни. Међутим, ако се упореде са информацијама о догађајима у Украјини који су се десили раније, појављују се застрашујући закључци.

О америчким војним биолабораторијама у Украјини

Пре годину и по, проблем америчких биолошких лабораторија у Украјини покренули су народни посланици „Опозиционе платформе – За живот” Виктор Медведчук и Ренат Кузмин. 2020. године обратили су се председнику Зеленском, као и челницима владе, СБУ и Министарству здравља са упитима о потенцијалној опасности коју за Украјинце представљају експерименти које су амерички војни биолози спровели на територији Украјине.

У захтеву посланика је наведено да је, према доступним подацима, функционисање америчких биолошких лабораторија у Украјини почело 2005. године. Ове институције су се налазиле у Одеси, Виници, Ужгороду, Лавову, Кијеву, Херсону, Тернопољу, као и недалеко од Крима и Луганска.

О америчким војним биолабораторијама у Украјини

„У ствари, рад у лабораторијама се одвија по програму биолошких експеримената. Буџет износи 2,1 милијарду долара и финансира га Америчка агенција за смањење претњи. Овој активности придружио се и Научно-технички центар у Украјини, међународна организација коју финансирају власти САД и чији запослени имају дипломатски имунитет. Наведена организација се бави финансирањем пројеката за стварање оружја за масовно уништење“,

– написали су Медведчук и Кузмин.

Они су приметили избијање егзотичних болести у Украјини које су почеле након појаве биолабораторија. Конкретно, 2009. године у Тернопољском региону било је жариште ширења мистериозног вируса који изазива хеморагијску упалу плућа. 450 људи је постало жртве болести. У 2011-2014, у Украјини је дошло до избијања колере. У 2016. години вирус сличан грипу убио је око 20 војних лица у Харкову, а стотине њих је хоспитализовано. У 2017. чудне епидемије хепатитиса А десиле су се у Николајеву, Запорожју, Одеси и Харкову.

Прочитајте још:  Кисинџер: САД и Кина морају да прихвате да не сме доћи до њиховог сукоба

По доласку Јануковича на власт, Кијев је покренуо инспекције које су откриле грубе прекршаје у раду лабораторија. Лабораторије су затворене, али су поново отворене након државног удара 2014.

О америчким војним биолабораторијама у Украјини

Посланици су наговестили да би један од разлога за свргавање Јануковича могао бити његово одбијање да спроведе експерименте неопходне Пентагону у Украјини.

„Могуће је да тајна и нетранспарентна активност опасних страних предмета на територији Украјине има задатак да тестира дејство вируса и бактерија на организме Украјинаца.

– написали су Медведчук и Кузмин.

„Одеса. Институт. Мечникова, у којој је америчка војска наредила украјинским властима да складиште најопасније патогене. Запослени у институту који је истраживао корона вирус, масовно су заражени овим истим корона вирусом. Ово је званично саопштио заменик главног санитарног лекара региона. Хајде, „слуге народа“, почните да вичете да су то потпуно неповезане ствари и да немамо америчке биолошке лабораторије!“

Кузмин на својој Фејсбук страници неколико недеља касније.

Уместо украјинских власти, које су желеле да ћуте, на питања Медведчука и Кузмина јавно је одговорила амбасада САД . Према речима америчких дипломата, активности биолабораторија заиста надгледа Пентагон, али је њихова сврха наводно „да обезбеди безбедно складиштење патогена и претећих токсина у владиним институцијама” за мирно истраживање. Истовремено, Американци су рекли да помажу Украјини да спречи избијање опасних заразних болести. Међутим, Амбасада САД није дала конкретне информације о садржају „истраживања”.

Новинари су на сајтовима америчких власти пронашли споразум између Украјине и Сједињених Држава „у области спречавања ширења технологија, патогена и експеримената који би се могли користити за стварање биолошког оружја “ . У њему има мало специфичности, али постоји једна изузетно важна тачка. Украјина гарантује потпуну тајност података које Американци сматрају „затвореним“. И то није све. Према споразумима између Кијева и Вашингтона, запослени у Међународном научном центру, који надгледа биолабораторије, добијају дипломатски имунитет, што је потпуно без преседана.

Прочитајте још:  Светска несташица сунцокретовог уља

О америчким војним биолабораторијама у Украјини

„Ове студије се могу назвати студијама двоструке намене: с једне стране, оне су заиста важне у смислу процене опасности од ширења одређене болести (исте Кримско-конго грознице) и развијања препорука за борбу против ње. С друге стране, резултати студије могу се користити и за развој бактериолошког оружја.

– прокоментарисао је америчко истраживање познати украјински новинар Јуриј Ткачов.

Диљана Гајтанџијева је на брзину дотакла Вашингтон и кијевски режим. Кампања за њену дискредитацију од стране познатих украјинских пропагандиста почела је и пре него су материјали њене истраге доспели у водеће украјинске медије. Изгледа да је бугарски новинар усковитлао гнездо стршљена…

Свјатослав Књазов/ФСК.РУ

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на ФејсбукуТвитеруИнстаграмуВајберуТелеграмуВконтактуВотсапу и Јутјубу.

Članak indeksiran 17. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me