Od danas u Hrvatskoj se može vjenčati online

Izvor/medij: BL Portal
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Ne, Hrvatska nije omogućila “online vjenčanja”

Ministarstvo uprave Republike Hrvatske predstavilo je uslugu e-prijava vjenčanja kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured, a to je u sistemu e-građani, koji ima više od milion korisnika, 74. e-usluga, priopćeno je u četvrtak iz tog ministarstva.

“Usluga e-Prijava Vjenčanja omogućava mladoženji i nevjesti da podnesu prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku u službenim prostorijama”, objavljeno je. Usluga u prvoj fazi omogućava mladencima da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana unaprijed. Razvijena je na temelju iskustva s prijavom usluge e-novorođenče, pri čemu e-prijava vjenčanja uključuje plaćanje upravnih pristojbi. Pravne takse mogu se platiti karticom, metodom ‘slikaj i plati’, uplatnicom ili internet bankarstvom.

Za prijavu je potrebna “vjerodajnica” minimalno značajne nivoi sigurnosti ili nivoi 3, na primjer m/Token ili korišćenje pristupnih podataka internet bankarstva, uključenih u sistem e-građani. Preduslov za korišćenje aplikacije je da ženik/nevjesta imaju otvoren lični korisnički pretinac (OKP) u sistemu e-građani, u suprotnom trebaju ga napraviti. Mladenci tako mogu pratiti status prijave u aplikaciji e-prijava vjenčanja. Svi dokumenti će biti poslati ženiku i nevjesti u OKP.

Matičar prijavu može i odbiti, ako je prijava odbijena, mladoženja i nevjesta će dobit poruku s razlogom odbijanja te s uputama za daljnje postupanje.

Iz Ministarstva napominju da sistem e-građani koristi više od milion građana kojima je uključenjem usluge e-prijava vjenčanja na raspolaganju ukupno 74 e-usluge.

“E-prijava vjenčanja nastavak je kontinuiranog unaprjeđenja sistema e-građani. Novom uslugom mladencima smo omogućili prijavu sklapanja braka bez odlaska u matični ured. Vlada će nastaviti provoditi digitalizaciju svih procesa javne uprave, osigurati daljnji razvoj e-usluga i povezivanja tijela državne uprave kako bi građani i preduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu”, poručio je ministar uprave Ivan Malenica, prenosi N1 BiH.

 

 

 

   

Članak indeksiran 03. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me