ONI SU PRELOMILI: U jednom od najpopularnijih turističkih gradova Europe donijeli odluku, ZABRANA za vozila sa benzinskim i dizel motorima!

Izvor/medij: Slobodna Bosna
Ocjena: Klikbejt

Već od sljedeće godine u gradu će biti zabranjena sva dizelska vozila proizvedena prije 2005. godine.

Automobili i motocikli koji koriste benzin i dizel bit će zabranjeni u Amsterdamu od 2030. godine u cilju prečišćavanja zraka u gradu.

„Zagađenje je često tihi ubica i jedan je od najopasnijih faktora po zdravlje u Amsterdamu", izjavila je savjetnica za saobraćaj Amsterdama Sharon Dijksma, prenosi Reuters.

Uprkos tome što veliki broj Holanđana vozi bicikle, zagađenje u Holandiji je na višem nivou nego što to dozvoljavaju evropska pravila, naročito zbog velikog broja vozila u Amsterdamu i Rotterdamu.

 

Alternativne metode prijevoza

Ministarstvo zdravlja Holandije upozorava da trenutni nivoi azot dioksida i čestica u zraka mogu da dovedu do oboljenja respiratornih organa i skrate životni vijek čak i za godinu dana.

Iz Gradskog vijeća navode da planiraju da sve automobile koji koriste benzin i dizel zamijene alternativnim metodama prijevoza, kao što su električni automobili i oni koji koriste hidrogen kao gorivo.

Već od sljedeće godine u gradu će biti zabranjena sva dizelska vozila proizvedena prije 2005. godine.

(SB / Agencije)

Članak indeksiran 15. 05. 2019 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me