Općina Stari Grad finansirala obnovu dvorišta Gazi Husrev-begove medrese

Izvor/medij: Raport
Ocjena: Dezinformacija

Dvorište Gazi Husrev-begove medrese, najstarije obrazovne institucije u jugoistočnoj Evropi, osnovane prije 484 godine, u potpunosti je obnovljeno i funkcionalno.

Renovirani pločnik

Ovaj projekt omogućila je Općina Stari Grad, koja je u dva navrata planirala namjenska sredstva za rekonstrukciju dvorišta, ali i izgradnju Spomen-obilježja poginulim imamima za vrijeme agresije na BiH 1992-1995, koje se, također, nalazi u tom dvorištu.

Načelnik Hadžibajrić u obilasku

Radovi su završeni početkom ovog mjeseca, a na poziv direktora Gazi Husrev-begove medrese dr. hfz. Mensura Malkića, tu ustanovu je danas posjetio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Projekti rekonstrukcije dvorišta Gazi Husrev-begove medrese i izgradnje spomen obilježja poginulim imamima koštali su oko 180.000 KM i u potpunosti su finansirani iz budžeta Općine Stari Grad.

PROČITAJTE  Ibrahim Hadžibajrić: Bojim se da se novi načelnici nisu snašli, ako ne požure neće ponoviti rezultat

Obnovljeni pločnik

Gazi Husrev-begova medresa u kontinuitetu već 484 godine odgaja i obrazuje učenike i učenice, priprema ih za vrijeme u kojem će živjeti i izazove sa kojim će se suočavati.

U prosjeku Medresu godišnje pohađa oko 500 učenika, a zahvaljujući rekonstrukciji dvorišta, po prvi put je izgrađen i adekvatan prilaz za invalidne osobe, saopćeno je iz općinske pres-službe.

Članak indeksiran 31. 07. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me