Raskrinkavanje.ba

Alternativna televizija → Oružje iz BiH završilo u Siriji?

21.07.2018
Tekst članka

Minobacači iz Bosne i Hercegovine završili su u rukama terorista u Siriji, prenosi britanski list “Independent”.

Taj list piše da je oružje proizvedeno u Fabrici mašina i hidraulike Novi Travnik prodato Saudijskoj Arabiji u januaru 2016. godine i da je njihov novinar oružane listove za oko 500 minobacača pronašao u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al kaide u istočnom Alepu. Na oružane listove, kako stoji u dokumentaciji koja je u njihovom posjedu, potpisao se nekadašnji direktor fabrike mašina i hidraulike iz Novog Travnika, Ifet Krnjić. 

Iz travničke fabrike danas nije stigao odgovor na naša pitanja. Dušanka Majkić, član Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH poručuje da bi upravo Komisija trebalo da bude prva brana ilegalnoj prodaji oružja ali da to, zapravo nije. Nisu, kaže, ni ostale nadležne institucije.

"Postoje dvije mogućnosti da oružje završi kod terorističkih organizacija i kriminalnih pojedinaca. Jedno je da se ilegalno prodaju sa skladišta Oružansih snaga, to su viškovi koji inače pripadaju entitetima. I druga, da se isporučuju vojna sredstva iz fabrika namjenske proizvodnje u Federaciji", kaže Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH.

Oružje u Bosni i Hercegovini, po zakonu, ne može da se proda ili kupi tek tako. Ministarstvo bezbjednosti daje saglasnost na svaki zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz ili izvoz oružja, i to nakon što im ga proslijedi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Poslije analize, zahtjev se detaljno provjerava, pa se tek onda odlučuje o njemu. Ministri iz Republike Srpske uvjeravaju da je na njenoj teritoriji sve po zakonu i da nijedan komad oružja ne može u inostranstvo bez detaljnih provjera.

"Mi nemamo registrovanih pojava zloupotreba, niti je u bilo kakvoj od aktivnosti te vrste mogla da učestvuje neka od institucija iz Republike Srpske, ili da na bilo koji način pomaže", kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudartstva RS. 

Šesnaest fabrika u Bosni i Hercegovini bavi se proizvodnjom i prometom naoružanja. Od toga, tri je na teritoriji Republike Srpske, a 13 u Federaciji BiH. Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, poručuje da, ako je bilo propusta u prodaji oružja iz Novog Travnika, to treba dobro istražiti. 

"Ako se utvrdi da je to tačno, mora se provesti istraga, jer kod nas su procedure oko izvoza jasne. I ako je izvezen legalno, za svaki komad oružja tačno postoji dokumentacija i put, može se utvrditi kako je došao do tamo", kaže Crnadak.

Samo u prvih šest mjeseci prošle godine fabrike namjenske industrije iz Federacije BiH izvezle su oružje i municiju vrijednu oko 150 miliona maraka. Prošle godine zarada tih fabrika od prodaje oružja iznosila je skoro 250 miliona maraka.

 

naoružavanje minobacači Sirija

19:21, 21.07.2018.

EmailGoogle+WhatsAppTwitterViberFacebook

Izvor: ATV

Članak indeksiran 30.07.2018. Zadnji put osvježen 30.07.2018.

Ocijenjeno u analizi