Otkriveno je šta je u smogu u Sarajevu i crno nam se piše

Izvor/medij: CIK
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Smog na portalu Cik

Glavni grad Bosne i Hercegovine danas je, prema zvaničnim mjerenjima instrumenata koji se nalaze u ambasadama SAD-a širom svijeta, proglašen za najzagađeniji grad u svijetu. Zalaskom sunca smog je postao vidljiv i osjetan svim stanovnicima Sarajeva.

Fotoreporteti portala Klix.ba prošetali su ulicama Sarajeva i zabilježili prazne ulice i tek poneke pješake koji su se užurbano kretali ka željenoj destinaciji ili čekali prevozno sredstvo na stajalištima.

Na samo nekoliko minuta od centra grada, na Trebeviću vlada potpuno drugačija slika i čist zrak s pogledom na kotlinu ispunjenu smogom.

Kako se bliži zima, tako se povećava mogućnost stvaranja smoga. Stanovništvu se savjetuje da u ovakvim uslovima izbjegavaju boravak na otvorenom, a preporučuje se i nošenje zaštitnih maski.

Tokom zime je uobičajen razvoj magle, ali kada dim reaguje s kondenzovanim kapljicama vode, dolazi do stvaranja smoga. Dim koji se uzdiže nakon spaljivanja usjeva, iz dimnjaka fabrika i izduvnih sistema automobila oslobađa opasne spojeve kao što je sumpor dioksid čime nastaje smog.

U večernjim satima je u Sarajevu izmjereno 315 AQI. Indeks kvalitete zraka je u subotu navečer bio “veoma nezdrav”, kada je prelazio nešto više od 300. Slično je bilo i danas u poslijepodnevnim satima.

Članak indeksiran 28. 12. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me