Otvorena dva koridora: Ukrajincima poručeno da do sutra napuste Mariupolj

Izvor/medij: N1 HR
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Humanitarni koridori u Mariupolju: Dezinformacije o naporima za evakuaciju civilnog stanovništva

-

Šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Jučer je na bjeloruskoj granici održana prva runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije i dogovoren je njihov nastavak na granici Poljske i Ukrajine. Detalji pregovora nisu poznati. Dok su pregovori trajali, trajao je i ruski napad na Harkiv u kojem je, kako je rekao gradonačelnik tog grada, ubijeno devet civila, među njima troje djece.

Otvorena su dva humanitarna koridora za stanovnike Mariupolja, mogu napustiti grad do 2. ožujka, objavio je Eduard Basurin, glasnogovornik Narodne Republike Donjeck (DPR), a prenosi Interfax.

I građanima Kijeva ponuđena je ista vrsta evakuacije. Ruska vojska u ponedjeljak je objavila da civili mogu “slobodno” napustiti Kijev, optuživši ukrajinske vlasti da ih koristi kao “živi štit”.

“Svi civili mogu slobodno napustiti grad autocestom Kijev-Vasilkiv, jugozapadno od glavnog grada”, rekao je na televiziji glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.

Vlasti u Kijevu je optužio da nagovaraju civile da ostanu, kako bi im poslužili kao “živi štit” u srazu s ruskom vojskom.

Članak indeksiran 14. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 5 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me