Raskrinkavanje.ba

Haber → Ova država vam plaća 42.000 KM da se preselite u nju

27.01.2017
Tekst članka

Ovo selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika. Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela.

Samo u posljednjoj godini selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu. Mještani zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se osigurala budućnost i opstanak sela, piše “RTS“…

Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25.000 franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franala (oko 20.000 KM) po djetetu. Četvoročlana porodica, prema tom prijedlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70.000 švicarskih franaka.

S obzirom da u svakoj priči postoji i jedno ali, ista situacija je i sa ovom. Naime, postoje i uslovi koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka tokom desetogodišnjeg perioda i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica. Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo prije isteka roka od deset godina.

Lokalne vlasti su uvjerene da su ove mjere pristupačne za sve.

“To je ulaganje u budućnost sela”, pišu lokalne novine. Dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.

Albinen se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i sa puno sunčanih dana godišnje.

Članak indeksiran 30.01.2018. Zadnji put osvježen 30.01.2018.

Ocijenjeno u analizi