OVO NIJE NIKO OČEKIVAO: Evo koje dvije stranke će koalirati i voditi BiH u narednje 4 godine!

Izvor/medij: Space-magazin.info
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Deset članaka za tri klikbejta na jednom portalu

SDP BiH poziva domaće i međunarodne institucije da pokažu potpunu opredijeljenost zaštiti demokratskog poretka u Bosni i Hercegovini pridruživanjem legitimnim zahtjevima za utvrđivanjem stvarnih izbornih rezultata koji odražavaju volju birača, a ne stranački instaliranih i instruisanih brojača u biračkim odborima i izbornim komisijama širom zemlje.

 listopada 21, 2018 

"Mi u SDP BiH očekujemo od predstavnika međunarodne zajednice da pruže nedvosmislenu podršku pozivu brojnih političkih subjekata i nevladinih organizacija za adresiranje i rasvjetljavanje brojnih devijacija i manipulacija izbornim procesom u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je izborni proces u potpunosti kompromitovan brojnim aferama, incidentima i zloupotrebama, SDP BiH još jednom insistira da prije konstituranja vlasti budu raščišćene i otklonjene sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su evidentne i koje svakim danom sve više isplivavaju na površinu", stoji su saopćenju.

Iz ove stranke ističu da podržavaju stavove visokih zvaničnika EU i SAD da je potrebno što prije formirati vlast na svim nivoima jer BiH ne smije više biti u blokadi. Navode da je jasno da moramo pokrenuti ekonomske i političke reforme kao i hitno predati odgovore vezane za kandidatski status BiH, što je od presudnog značaja za budućnost naše države i njenih građana.

"Isto tako, očekujemo od naših prijatelja iz EU i SAD-a da stanu u zaštitu ustava i zakona u našoj zemlji, te da zatraže od CIK-a BiH da osiguraju potpuno poštivanje izborne volje građana i da učestvuju u nadziranju ponovnog brojanja glasova i ponavljanja izbora tamo gdje se utvrde nepravilnosti. Ne želimo ni pomisliti da bilo ko od njih želi podržati formiranje vlada od strane onih koji su lažirali izbornu volju naroda i pogazili temeljno demokratsko pravo građana da sami biraju svoje predstavnike u vlasti", poručili su iz SDP-a.

Dodaju da se po utvrđivanju tačnih, istinitih izbornih rezultata, svi mogu posvetiti pitanju uspostave demokratski legitimirane vlasti.

"Apsolutni prioritet te vlasti treba biti nalaženje rješenja za implementaciju presuda u slučajevima 'Sejdić- Finci', 'Zornić' i 'Pilav', a posebno donošenje izmjena izbornog zakona koje će za sva vremena riješiti problem falsificiranja volje birača. U svim ovim procesima očekujemo i podršku i doprinos naših prijatelja, prije svega EU i SAD-a.

 

Šef pregovaračkog tima Naše stranke (NS) Edin Forto kazao je Feni da trenutno sa predstavnicima Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Demokratske fronte (DF) rade na pripremi koalicionog sporazuma koji se sastoji od principa djelovanja za formiranje postizborne vlasti na nivou Kantona Sarajevo.

"Nakon što sve tri stranke potpišu sporazum, ponudit ćemo ga drugim strankama koje su zainteresirane za razgovor", kazao je Forto.

 

Naglasio je da će sporazum biti detaljan i javan te da će se neka od poglavlja odnositi na principe djelovanja skupštinske većine, zatim zakonske i podzakonske akte te određene mjere.

 

Naime, šefovi pregovaračkih timova NS, SDP i DF u petak su održali sastanak te potvrdili opredjeljenje da započnu proces formiranja skupštinske većine u Kantonu Sarajevo.

 

Prema preliminarnim rezultatima, Stranka demokratske akcije (SDA) ima najviše osvojenih glasova za Skupštinu Kantona Sarajevo - 52.675 glasova ili 24,64 posto. Iza slijede Narod i Pravda sa 29.462 glasa ili 13,78 posto, Naša stranka sa 27.905 glasova ili 13,05, SDP BiH sa 21.795 glasova ili 10,19, te SBB BiH sa 19.963 glasa ili 9,34 posto glasova. Demokratska fronta osvojila je 13.153 glasa ili 6,15 posto glasova, Nezavisna bosanskohercegovačka lista sa 10.384 glasa ili 4,86 te BOSS - Mirnes Ajanović sa 7.896 glasova ili 3,69 posto.

 

Nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković javnost izvijestio da je šefovima država Evropske unije iznio problem prema kojem u FBiH jedan narod drugom bira člana Predsjedništva BiH odnosno boljku hrvatske politike zvanu “Željko Komšić”, o svemu smo zatražili stav iz ureda visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Plenković je, govoreći o tome kako je koji državnik ili visoki zvaničnik EU reagirao na njegove stavove o izborima u BiH, spomenuo da je Mogherini to razumjela. Ovo u uredu visoke predstavnice EU, pak, nisu mogli potvrditi.

 

Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini, kazala je za Klix.ba da je Mogherini svoje mišljenje o izborima izrazila u izjavi od 8.oktobra. U navedenoj zajedničkoj izjavi Mogherini i komesar za proširenje EU Johannes Hahn su ocijenili da su bh. građani iskoristili svoje demokratsko pravo i na miran način glasali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU.

 

U zajedničkoj izjavi su, također, izrazili očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti ističući da je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

 

“Sada očekujemo od svih političkih lidera da se angažuju na formiranju vlada na svim nivoima, da konstruktivno rade zajedno, u interesu građana svoje zemlje. Kako su u ponedjeljak izjavili ministri vanjskih poslova EU, nadamo se da ćemo vidjeti potpunu i djelotvornu implementaciju Reformske agende. Isto tako, i kako je Vijeće EU istaknulo u junu, pitanje izborne reforme također treba riješiti u skladu sa evropskim standardima. Ne treba poduzimati zakonodavne ili političke korake koji bi doveli do još više izazova kod riješavanja presude ‘Sejdić-Finci’ ili drugih srodnih presuda”, pocrtala je Kocijančič za naš portal.

 

Ona je, također, naglasila da je na Vijeću za vanjske poslove kao i na Evropskom vijeću zaključeno da će Bosna i Hercegovina u novembru biti na dnevnom redu sjednice šefova diplomatija EU.

Članak indeksiran 24. 10. 2018 Zadnji put osvježen prije 7 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me