PLAĆENA IDILA U ALPAMA Švicarsko selo nudi ljudima novac ako se dosele i pristanu živjeti tamo bar deset godina

Izvor/medij: 100 Posto
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Tamo su kuće od čokolade a prozori od marmelade…

Stanovnici švicarskog sela Albinena uskoro će glasovati o prijedlogu prema kojem će ljudima spremnima da dođu živjeti u selu ponuditi novac. Četveročlana obitelj dobila bi 70.000 franaka, što je više od 450.000 kuna, a uvjet je da ostanu u selu bar deset godina.

Albinen je ljupko selo u kantonu Valais. Nalazi se na 1300 metara nadmorske visine s pogledom na dolinu Rhone. Zrak je kristalno čist, a selo ima vrlo velik broj sunčanih dana godišnje. U središtu je crkva koju okružuju tipične švicarske kuće i lijepi vrtovi.

 

Problem je u tome što sve više tih kuća služe kao vikendice, a ne domovi u kojima ljudi žive cijele godine. U Albinenu sad živi svega 240 stanovnika, a zbog iseljavanja se zatvorila i škola pa malobrojna djeca koja su ostala u selu moraju ići u obližnje gradove Leuk ili Leukerbad.  

Prođe li prijedlog na sjednici 30. studenog, novim stanovnicima davati će po 25 tisuća franaka za svaku odraslu osobu u obitelji i deset tisuća franaka po djetetu.

Lokalne vlasti vjeruju da bi ovim potezom mogle oživjeti selo.

Zainteresirani za život u Albinenu trebaju zadovoljiti nekoliko uvjeta: biti mlađi od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina, u protivnom će morati vratiti novac.

Mnoge potencijalne nove stanovnike sela mogao bi odbiti uvjet prema kojem trebaju uložiti najmanje 200 tisuća franaka u kupnju ili izgradnju kuće, a nekretnina mora biti stalni dom, ne vikendica.

U samom selu ne nudi se puno poslova, ali posla ima u poznatom lječilištu Leukerbad udaljenom samo šest kilometara i drugim obližnjim gradićima.  

Članak indeksiran 30. 01. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me