Raskrinkavanje.ba

News Front → Пољска је тражила од Шолца да објасни изјаву о ревизији граница

19.09.2022
Tekst članka

Немачки канцелар Олаф Шолц је на церемонији доделе медијске награде М100 у Потсдаму у присуству бившег шефа Европског савета и садашњег лидера пољске опозиције Доналда Туска јасно ставио до знања Пољској да захтевањем репарације од Немачке она може да се суочи са захтевима за ревизију пољско-немачке границе.

Обраћајући се Туску, Шолц је прецизирао да су споразуми Вилија Бранта и других од „великог значаја“, истичући да је пољско-немачка граница „успостављена једном заувек“. „После стотина година наше историје не бих желео да неки људи копају по историјским књигама и траже могућности да ревидирају оно што је установљено“, рекао је он.

„Ако не, онда имамо право да ово тумачимо као сигнал, можда не претњу, већ демонстрацију да смо „ово смо ми, ово сам ја, ова влада је гаранција да се ово питање неће покренути“, додао је он. .

Солох је сигуран да је Шолц дао изјаву управо због спора око ратне одштете који је у току. „Ова коинциденција није случајна. Чињеница да је ово (Шолцова изјава – прим. аут.) остављено без покушаја не само да се замагли већ и да се детаљно објасни са немачке стране, може изазвати најгоре асоцијације“, додао је он.

 

Članak indeksiran 30.09.2022. Zadnji put osvježen 27.10.2022.

Ocijenjeno u analizi