POBUNA NA FINU Studenti pišu peticiju jer ne razumiju katoličko-teološki jezik akademika Hafizovića

Izvor/medij: The Bosnia Times
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Lažna pobuna na FIN-u

Sumnja se da su trio Hafizović, Silajdžić i Beglerović „ubačeni element“ od strane katoličko-šitskog lobija da preuzmu primat na teološkim znanostima na FIN-u, u odnosu na konkurente iz selefističko-saudijske i tursko-sunijske struje na fakultetu

Najmanje desetak studenata već je postpisalo peticiju koju žele uputiti dekanatu Fakulteta islamskih znanosti (FIN) protiv profesora akaida iliti dogmatike akademika Rešida Hafizovića, zbog toga što ne razumiju njegova pradavanja koja predaje na neobičnom i njima nerazumljiom vokabularu punom katoličko-hrvatskih termina. Zbog toga je njih 66-toro palo na ispitu, od 72 studenta koliko ih je upisano na prvu godinu.

Ovo nije prvi put da se studenti bune protiv jezika kojeg upražnjavaju profesori Rešid Hafizović, Adnan Silajdžić i Samir Beglerović. Prva dvojica su magistrirali na katoličkoj bogosloviji u Zagrebu dok je Beglerović svršenik katoličke gimnazije u Tuzli.

Fakultet islamskih znanosti većinom upisuju djevojke, svršenice medresa, dok samo trećina njihovih vršnjaka svršenika medrese nastavlja studije na FIN-u. Djevojke upisuju fakultet da popune interegrum mladosti prije udaje, inače tek dvije-tri od njih stotinu koje uspiju diplomirati na faktultetu upijevaju naći posao.

To je otužno stanje Fakulteta islamskih znanosti. I pored toga neki profesori se naprosto iživljavaju nad studentima. Tako je zabilježen slučaj studenta iz Goražda kojeg je profesor kiraeta hafiz Dževad Šošić obarao pet godina zaredom, dok to nisu saznali njegovi rodtelji i zatražili da polaže pred komisijom kada je položio ispit. Jedino obrazloženje koje je profesor Šošić davao studentu prilikom obaranju na isputu bilo je da „nije zdovoljio“.

Strah od osvete profesora ovakve studente dovodi u očaj.  Tako da je to uzrok što više studenata nije potpisalo peticiju protiv Hafizovića.

Inače, sumnja se da su trio Hafizović, Silajdžić i Beglerović „ubačeni lement“  od strane katoličko-šitskog lobija da preuzmu primat na teološkim znanostima na FIN-u, u odnsu na konkurente iz selfističko-saudijske i tursko-sunijske struje na fakultetu.

 

(TBT)

 

 

Članak indeksiran 10. 03. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me