Raskrinkavanje.ba

Facebook profili i stranice → “Počinje lov na Macrona”: Farmeri upali na poljoprivredni sajam u Parizu

25.02.2024
Tekst članka

Policija se sukobila s prosvjednim poljoprivrednicima na otvaranju poljoprivrednog sajma u Parizu. Htjeli su jurišati na područje i vikali: “Kreće lov na Macrona!”

24.02.2024 • 17 FRANCUSKA
“Počinje lov na Macrona”: Farmeri upali na poljoprivredni sajam u Parizu
Policija se sukobila s prosvjednim poljoprivrednicima na otvaranju poljoprivrednog sajma u Parizu. Htjeli su jurišati na područje i vikali: “Kreće lov na Macrona!”
Prije otvaranja poljoprivrednog sajma u Parizu održani su prosvjedi protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. U subotu ujutro prosvjednici su probili vrata izložbenog centra i sukobili se s policijom, izvijestili su novinari AFP-a. Kad su se prosvjednici pokušali suprotstaviti Macronu, došlo je do tučnjave sa sigurnosnim osobljem koje je blokiralo put. Brojni policajci požurili su potisnuti prosvjednike.
Macron kritizira poljoprivrednike
Poljoprivrednici su izrazili svoj prosvjed zvižducima i zvižducima, pozivajući na Macronovu ostavku i uzvikujući: "Lov na Macrona je krenuo!" Neki su također skandirali: "Ovo je naš dom!" Deseci policajaca intervenirali su kako bi obuzdali prosvjed, što je dovelo do novih sukobi. Bilo je najmanje jedno uhićenje, primijetio je Reutersov zaposlenik.
U razgovoru s čelnicima poljoprivrednih udruga Macron je pozvao poljoprivrednike na suzdržanost i istaknuo da sajam treba "teći mirno". Istodobno je jasno dao do znanja da vlada nije u stanju dati “odgovor na ovu poljoprivrednu krizu u nekoliko sati”. Macron je najavio da će pozvati “sve sindikalne organizacije i sve poljoprivredne sektore” na sastanak u Elizejskoj palači za tri tjedna.
Francusku također potresaju prosvjedi poljoprivrednika
No, kritizirao je i postupke poljoprivrednika: “Uništavanjem štandova ne pomažete nikome od kolega. Ne pomažete nikome od svojih kolega time što onemogućavate sajam i na neki način tjerate obitelji da se boje doći.” Zbog incidenta su vrata poljoprivrednog sajma zasad ostala zatvorena.
Posljednjih tjedana poljoprivrednici u Francuskoj organizirali su nasilne prosvjede, uključujući danima blokiranje autocesta. Vlada je tada izašla ususret poljoprivrednicima i obećala paket pomoći od 400 milijuna eura i smanjenje birokratskih zahtjeva.
Izvor u komentaru
Članak indeksiran 11.03.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi