Raskrinkavanje.ba

Info Srpska → “POLITIČKI.RS”: SPREMA LI SE “EVROPRAJD” I U BANJALUCI?

12.09.2022
Tekst članka

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, uz podršku partijske koleginice Jelene Trivić, koja je i kandidat za predsjednika Srpske na predstojećim izborima u BiH, sprema pisani zahtjev, odnosno molbu i prijedlog organizatorima održavanja "Evroprajda" u Beogradu da se "Evropska nedjelje ponosa" održi u ovom gradu, jer je Banjaluka, kako navode, otvoren evropski grad za sve i grad gdje se poštuju sva prava, pa i LGBT populacije, objavio je portal "Politički.rs".

Portal “Politički.rs” navodi da je “prema informacijama koje su dobili od pojedinaca bliskih trebinjskom pokretu `Za pravdu i red`, koji vodi narodni poslanik Nebojša Vukanović, Banjaluka spremna da bude domaćin `Evroprajda`”.
“Naši izvori iz udruženja `Za pravdu i red` naveli su da je prijedlog Stanivukovića i Trivićeve usaglašen i sa pojedinim evropskim predstavnicima u Sarajevu, koji su podržali ovu inicijativu i uputili im pohvale za napore koje čine da bi i naše društvo prihvatilo LGBT osobe”, ističe se u tekstu i dodaje da “očekuju da svi građani i političari pruže podršku paradi na kojoj bi se, ukoliko do nje dođe, pojavili i neki evropski predstavnici u znak podrške”, te se nadaju da rukovodstvo Republike Srpske i policija neće praviti problem.
Pozivajući se na izvore u pokretu “Za pravdu i red”, u tekstu se navodi da “Stanivuković i Trivićeva smatraju da će organizacijom `Evroprajda` i u Banjaluci učiniti moralni preporod naroda i da će tako `Banjaluka postati svijet`”.
Iako je ova manifestacija otkazana u Beogradu, podsjeća se u tekstu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u subotu rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova odluku o održavanju `Evroprajda`, ipak, donijeti 96 časova prije planiranog održavanja skupa.
Portal “Politički.rs” navodi da je Srpska pravoslavna crkva pozdravila odluku o otkazivanju “Evroprajda” u Beogradu, uz ocjenu da održavanje “parade” u službi LGBT ideologije ne bi bilo od koristi nikome, već bi izazvalo samo tenzije i nove podjele.
“Da li će biti `Evroprajda` u Banjaluci, na prijedlog već pomenutih protagonista, koji, svojim navodnim `svjetskim stavom` žele očarati javnost, a u stvari predstavlja klasičan primjer narcizma, samozaljubljenosti i samodovoljnosti, ostaje da se vidi!?”, navodi se u tekstu koji je objavio portal “Politički.rs”.

Članak indeksiran 30.09.2022. Zadnji put osvježen 30.09.2022.

Ocijenjeno u analizi