Raskrinkavanje.ba

Nebojša Vukanović → Poljoprivrednici jajima zasuli policiju i Makrona, tako se bori za svoja prava

24.02.2024
Tekst članka

I dok kod nas ništa ne može pokrenuti narod na masovne proteste i otpor sveopštoj pljački i anarhiji, u Evropi, gdje su standard, plate i penzije mnogo veći, građani se radikalnim protestima bore za svoja prava. Tako su danas francuski poljoprivrednici jajima gađali francuskog predsjednika Emanuela Makrona. Valjda i naši građani nešto nauče od Francuza.

Jajima na Makrona i policiju: Demonstranti upali na poljoprivrednu izložbu u Parizu

 
Poljoprivrednici koji protestuju, nezadovoljni politikom vlade, gađali su policiju jajima i sukobili se sa njima na poljoprivrednoj izložbi u Parizu.
Naime, oni su u francusku prestonicu stigli na traktorima i proveli noć u šatorskom kampu u blizini izložbenog centra, gde se danas otvorio Sajam poljoprivrede.
 
Kako napominju lokalni mediji, ovo je prvi put u istoriji te manifestacije, da predsedniku Francuske nije dozvoljena poseta izložbenom sajmu.
Demonstranti su zviždali i skandirali: „Makron, podnesi ostavku“.
 
Poljoprivrednici su se potukli sa policijom, gađali jajima snage bezbednosti, a policija je upotrebila suzavac.
Makron je osudio akcije farmera i pozvao ih da se smire i ne mešaju u poljoprivrednu izložbu.
Francuski predsednik trebalo je da preseče simboličnu crvenu vrpcu i održi govor, pre nego što poseti štandove i razgovara sa poljoprivrednicima.
Protesti poljoprivrednika u Francuskoj traju već nekoliko nedelja. Demonstranti su blokirali ključne magistralne puteve traktorima, stogovima sena i gomilama stajnjaka.
 
Nezadovoljni poljoprivrednici traže od vlade da ukine restriktivne mere u poljoprivredi, koje ih, po njihovom mišljenju, čine nekonkurentnim u poređenju sa uvozom.
Članak indeksiran 11.03.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi