PONOĆNE VIJESTI: Ukrajina zatvara plin za Evropu, u Srbiji peticija za Rusiju, NATO vježbe u S. Makedoniji

Izvor/medij: Izdvojeno
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Manipulativni naslovi o obustavi tranzita ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine

Ukrajina zatvara jednu od dvije ključne tačke za tranzit plina prema Evropi. Očekujem da će se ruski zloćudni uticaj na Zapadnom Balkanu i ubrzati”. Litvanija postupke Rusije u Ukrajini proglasila genocidom i terorizmom. U Srbiji se potpisuje peticija protiv uvođenja sankcija Rusiji. NATO u S. Makedoniji vježba za slučaj prelivanja krize iz Ukrajine

Ukrajinski operator sistema za prijenos plina GTSOU objavio je da će zbog više sile od 11. maja obustaviti prijenos ruskog plina preko ulazne tačke Sohranivke, jedne od dviju ključnih tački za opskrbu Europe ruskim plinom. 

Unatoč ruskoj invaziji koja je počela 24. februara, Ukrajina je i dalje važna tranzitna ruta za prijenos ruskog plina prema Europi.

GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog “miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese”.

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Luhansk na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije. To je prva kompresorska stanica u Luhansku, tranzitnoj ruti za oko 32.6 miliona prostornih metara plina na dan, što je trećina ruskog plina koji se prenosi u Europu preko Ukrajine.

“Kako bi se u cijelosti ispunile tranzitne obveze prema europskim partnerima i u skladu s ugovorom, moguće je privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s fizičke interkonekcijske točke Sohranivke na fizičku interkonekcijsku točku Sudžu koja se nalazi na području koje nadzire Ukrajina”, priopćio je GTSOU.

Američki ambasador pri OSCE Michael Carpenter u intervjuu za N1 kazao je kako je “ruski zloćudni uticaj na Zapadnom Balkanu očigledan” te kako “očekuje da će se on u narednim mjesecima i ubrzati”. Za N1 govorio je i o ruskoj agresiji na Ukrajinu, aktivnostima američke i svjetske diplomatije, zabrinutosti za zapadni Balkan te o izjavama Sergeja Lavrova o Jevrejima i antisemitizmu.

Glede Vašeg pitanja o Zapadnom Balkanu, da, nažalost, vidimo da postoji značajan ruski zloćudni uticaj na Zapadnom Balkanu. Očekujem da će se to nastaviti, možda čak i ubrzati u narednim mjesecima. Zato moramo biti oprezni i moramo podržati naše partnere u regionu. Mislim da je administracija, kada je stupila na dužnost, imala plan za jačanje našeg angažmana na zapadnom Balkanu. Zato smo poslali tako talentovane i iskusne diplomate kao što je Chris Hill, kao što je Mike Murphy. Također bih istaknuo Kathy Kavalec koja je šefica misije OSCE-a u Sarajevu. Tako da smo rasporedili mnogo naših najboljih talenata u regionu. I naravno, mi radimo na različitim višim nivoima. Pomoćnica sekretara, Karen Donfried, upravo je bila na turneji, vjerujem u šest zemalja zapadnog Balkana u posljednje vrijeme. Zato smo imali angažovanje na visokom nivou i nastavićemo to da radimo jer je veoma važno da se radi na problemima u regionu, da nastavimo da podržavamo euroatlantske aspiracije zemalja u regionu i da gradimo stabilnost i prosperitet. A to možemo učiniti samo angažovanjem.

Litvanski parlament jednoglasno je izglasao postupke Rusije u Ukrajini kao “genocid” i “terorizam” te je pozvao na uspostavljanje međunarodnog tribunala za krivično gonjenje osumnjičenih za ratne zločine.

U podnesku se navodi da su ratni zločini ruskih snaga uključivali namerno ubijanje civila, masovna silovanja, prisilno preseljenje ukrajinskih državljana u Rusiju i uništavanje ekonomske infrastrukture i kulturnih objekata, prenosi The Guardian.

“Ruska Federacija, čije vojne snage namerno i sistematski biraju civilne ciljeve za bombardovanje, je država koja podržava i sprovodi terorizam”, glasi litvanski parlamentarni predlog.

Glasanje je usledilo nakon sličnog jednoglasnog glasanja kanadskih poslanika prošlog meseca da se ruski napadi u Ukrajini nazovu “genocidom”.

Peticiju protiv uvođenja sankcija Rusiji do sada je potpisalo više od 250 uglednih javnih ličnosti i više od 10.000 građana Srbije, a podrška peticiji sve više raste.

Saopštili su to danas organizatori, koji su zatražili od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odbaci pritiske i ucjene Zapada i da Vlada Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji.

Među novim potpisnicima su i akademici Dragoslav Mihailović i Dušica Lečić Toševski, profesori Branimir Nestorović i Darko Tanasković, muzičari Pavle Aksentijević, Bora Đorđević i mnogi drugi, saopštila je izdavačka kuća “Katana mundi”, koja je inicirala potpisivanje peticije.

Prvih 170 potpisnika peticije predstavljeni su javnosti 18. aprila.

Peticiju su ranije potpisali akademici Vasilije Krestić, Matija Bećković, Slavenko Terzić, profesori Miloš Ković, Miloš Kovačević i brojne druge ugledne ličnosti.

Velika vojna vježba u kojoj učestvuje oko 4.600 pripadnika oružanih snaga SAD i saveznika počinje u četvrtak, 12. maja, na poligonu Krivolak u Sjevernoj Makedoniji, a cilj vježbe je da se provjere NATO snage za slučaj da se ukrajinska kriza prelije na prostor Balkana ili istok Evrope.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, vježba pod nazivom “Brzi odgovor 22” počinje desantiranjem ojačanog bataljona iz američke 173. padobranske brigade na Krivolak.

U vježbi će osim američkih vojnika učestvovati i pripadnici oružanih snaga Sjeverne Makedonije, Velike Britanije, Italije, Francuske, Crne Gore, Albanije i Grčke.

“Sjenka rata u Ukrajini je snažna i više nema političkih eufemizama u obrazloženjima scenarija vježbi. Jasno je da se radi o provjeri NATO-a za slučaj potrebe da se angažuje na prostoru Balkana ili na istoku”, navodi se u tekstu.

Planiran je angažman 45 aviona i helikoptera, oko 1.800 padobranaca i zaštitu lovačke avijacije.

Članak indeksiran 13. 05. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me