Poslije večere sa liderima BiH, Vučić pozvao Dodika

Izvor/medij: Srpska cafe
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Vučić zove Dodika, ili mnogo buke ni oko čega

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio da današnji razgovori sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine neće biti laki.

On, kako je rekao gostujući na RTS-u, nije optimista kada je riječ o rješavanju spornih pitanja u razgraničenju dvije države.

– Pitanje granica je najvažnije bilateralno pitanje i nisam preveliki optimista iako je srpska strana pripremila prijedloge koji su bili salgasni sa stavovima koje je prethodni put iznio bošnjački član Predsjedništva BiH (Bakir Izetbegović), da li se nešto promjenilo to ćemo danas da vidimo – rekao je Selaković je za Radio televiziju Srbije.

On je kazao da između Srbije i Bosne i Hercegovine stalno postoje tenzije od završetka rata u BiH, ali da se Srbija trudi da bude stabilizujući faktor i da ne izaziva nove provokacije.

– Predsjednik Vučić će se na međunarodnom aspektu cijeniti kao čovjek incijative i u tom svjetlu se dešava i posjeta članova Predsjedništva BiH. Ti razgovori nisu laki, jer se vode sa tri člana Predsjedništva koji dijele različite stavove – kazao je Selaković.

On nije želio da govori o neformalnoj večeri koja je sinoć održana u Beogradu, ali je kazao da je Vučić poslije nje pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Upitan o izvještaju Evropske komisije koja je navela da bi Srbija mogla da postane članica 2025. ukoliko ispuni sve uslove do 2023. godine, Selaković je odgovorio da je to prvi put da se pominju konkretni datumi.

Prema Evropskoj komisiji, Beograd bi do 2019. godine trebalo da potpiše sveobuhvtni sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

– To je teško pitanje, Srbija ima svoj interes i dostojanstvo, mogli ste da vidite smernice u rešavanju tog problema i sa tom politkom ćemo nastaviti – kazao je Selaković komentarišući potpisivanje sporazuma sa Prištinom.

Članak indeksiran 23. 12. 2017 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me