Postavili znak koji upozorava na šišmiše

Izvor/medij: RTCG
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Prvi u BiH i Evropi, ali ne i svijetu

Saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše, postavljen je na ulazu u pećinu Ponikva u Bosni i Hercegovini, kroz koju prolazi saobraćajnica, čime je postala prva zemlja u kojoj takav znak postoji.

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva, postavili su prvi ovakav znak, čime je Bosna i Hercegovina postala prva zemlja na svijetu koja ima saobraćajni znak koji upozorava na slijepe miševe.

"To je prvi takav znak u svijetu - koliko znamo postoje za divljač uopšte, divlje svinje, kengure, losove, ali ne i za šišmiše", saopštili su iz Centra i dodali da je dozvolu za postavljanje znaka odobrila Direkcija za puteve Zeničko-dobojskog kantona, a prenio portal Radiosarajevo.

Znak je postavljen s obije strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva, na regionalnom putu, koji iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje.

Ta pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koju cijelom dužinom prolazi saobraćajnica, naveo je Centar za krš i speleologiju i dodao da pećinu Ponikva naseljava nekoliko vrsta šišmiša.

Kako je objašnjeno, znak je postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usljed sudara sa automobilima.

Prema mišljenju članova Centra, vjerovatnoća novih slučajeva stradanja šišmiša biće još veća, budući da je nedavno postavljena javna rasvjeta, sa "bespotrebno jakim osvjetljenjem".

Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine.

Pećinu Ponikvu, inače, naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki i mali potkovasti slijepi miš, veliki i mali mišouhi, veliki kasni šišmiš, šrajbersijev i širokouhi šišmiš i alpski dugouhi šišmiš koji su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.

Članak indeksiran 12. 11. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me