Pravda za Davida: U Banjaluci uhapšen Davor Dragičević (VIDEO)

Izvor/medij: Luftika
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Dezinformacija
Raskrinkano u: Policajac nije bio “šutiran” na Trgu Krajine

Policija Republike Srpske uhapsila je jutros u Banjaluci Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida. Davorova bivša supruga Suzana Radanović potvrdila je da je on uhapšen i navela da je to učinjeno pod optužbom da ugrožava bezbednost najviših zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Navela je da je Dragičević uhapšen kada je izašao iz kuće u banjalučkom naselju Pobrdje i krenuo ka Trgu. Za njim su krenula dva policijska vozila s pet policajaca, od kojih su tri bila u uniformi, a dva u civilu, pišse Beta.

Policija pretresa kuću Davidove majke

Dragičević je pokušao da izmakne hapšenju, ali nije uspeo. Nije pružao fizički otpor.

 

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su njeni službenici, „pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, priveli jutros lice D.D. u Banjaluci u cilju dokumentovanja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti“.

Policija je s Trga Krajine odvela i Suzanu Radanović, majku ubijenog mladića, a prema poslednjim informacijama, ona se nalazi u porodičnoj kući koju policija pretresa.

Osim njih dvoje, uhapšeno je još nekoliko članova grupe „Pravda za Davida“ koji su 17. decembra protestovali ispred Narodne skupštine RS kada je birana nova vlada RS.

 

Uhapšen i novinar

Među onima koji su napali policajca je i aktivista grupe Pravda za Davida novinar Miljan Kovač, penela je RTRS. Kovač je u oktobru napao novinara te televizije, Nikolu Marića, u centru Banjaluke dok je snimao anketu za emisiju „Računica“.

Miljan Kovač iz Gradiške u julu je, podseća RTRS, verbalno napao i premijerku Željku Cvijanović tokom posete ovom gradu, nakon čega mu je uručen prekršajni nalog. Poznat je, kažu. po svojoj agresivnosti i višegodišnjoj mržnji i napadima na RTRS koje je ispoljavao kroz svoje tekstove.

Trg je obeležen žutom trakom, koju je, kako prenose Nezavisne novine, u jednom tenutku presekao poslanik NSRS Draško Stanivuković, pa ga je policija udaljila sa lica mesta.

 

 

Podrška za privedene

Sarajevski portal Klix u međuvremenu je javio da je policija privela Stanivukovića i predsednika opozicione PDP Branislava Borenovića.

Navodi se da je Stanivuković priveden nakon što je pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim privedenim osobama.

 

 

Banjalučka policija je pre nekoliko dana podnela prekršajne prijave protiv 20 članova grupe „Pravda za Davida“ koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Narodne skupštine RS u vreme održavanja sednice parlamenta na kojoj je za ministra policije RS ponovo izabran Dragan Lukač. Iz policije je tada saopšteno da su se članovi grupe okupili na prostoru na kojem ne mogu da budu održavana javna okupljanja.

Uklonjena slika Davida Dragičevića sa Trga Krajine

Pripadnici gradske čistoće sklonili su sa Trge Krajine u Banjaluci sliku ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Sklonili su i drvenu statuu koja simbolizuje stisnutu pesnicu, kao i posude u kojima su paljene sveće koje su tu stajale od 26. marta ove godine.

Na Trgu Krajine okupljeno je nekoliko stotina građana koji protestuju zbog ovog čina kao i jutrošnjeg hapšenja Davora Dragičevića, oca pokojnog mladića.

Građani uzvikuju „Pravda za Davida“ i „Idemo do kraja“ i pozivaju pripadnike policije da pređu na njihovu stranu.

Na Trgu Krajine nalazi se nekoliko stotina policajaca među kojima je i oko 100 pripadnika specijalne policije naoružanih dugim cevima.

Osim Davora Dragičevića jutros je uhapšeno još nekoliko članova grupe Pravda za Davida pod optužbom da su na protestima 17. decembra ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske (RS) ugrozili bezbednost najviših funkcionera RS.

Policija je sa banjalučkog Trga Krajine odvela predsednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i poslanika te opozicione stranke u Skupštini RS Draška Stanivukovića koji su zatražili da svi uhapšni članovi grupe Pravda za Davida budu pušteni na slobodu.

Уграђени видео

Dragan Maksimović@knespoljac

Komunalna policija uklanja ruku sa banjalučkog trga Veliki broj pripadnika Specijalne policije MUP-a Republike Srpske

28

13:47 - 25. дец 2018.

35 људи прича(ју) о овоме

Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима

 

Nestanak i smrt Davida Dragičevića

David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronadjeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrdjave Kastel. Grupa „Pravda za Davida“ nastala je 26. marta, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda usled nesrećnog slučaja završio u rečici.

Roditelji optužili MUP RS za ubistvo sina

Povodom Davidove smrti formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je tužilaštvo pokrenulo istragu ubistva.

Njegovi roditelji tvrde da je on otet i mučen i da su ga ubili pripadnici MUP-a RS.

Mediji iz RS i Srbije, bliski vlastima u Banjaluci, u više navrata su pokušali da kriminalizuju Davida Dragičevića i kompromituju grupu „Pravda za Davida“, označavajući njene pripadnike rušiocima RS, stranim plaćenicima i soroševcima.

Od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine svako veče se održavaju skupovi „Pravda za Davida“.

Članak indeksiran 26. 12. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me