Raskrinkavanje.ba

Nauči sam → PRIRODNI LIJEK KOJI LIJEČI KORONA VIRUS PREKO NOĆI OBIŠAO SVIJET: Evo Koji Sastojci Vam Trebaju, OBJAVLJEN RECEPT

14.03.2020
Tekst članka

Koronavirus je uzrokovao paniku globalnog nivoa, koja se naročito proširila nakon što je WHO proglasio trenutnu situaciju pandemijom.

Društvene mreže je prije nekoliko dana obišao navodni lijek za koji se tvrdi da preko noći liječi koronavirus, a sve što vam je potrebno za njega jeste bijeli luk i voda.

Međutim, koliko istine u tome stvarno ima?

Bijeli luk je već dugo poznat kao dobar izvor vitamina C, koji jeste jak antioksidans i poznat je po tome što pojačava imunitet. Međutim hoće li zaista pomoći ljudima koji su već zaraženi virusom, i to kako se navodi u tekstu, preko noći?

Odgovor je ne.

Protiv virusne infekcije se bore bijele krvne ćelije u ljudskom organizmu, i način na koji će se tijelo izboriti za patogenom, odnosno virusom ovisi i o stanju tijela prije same infekcije. Zbog toga je koronavirus najletalniji za osobe koje već imaju određene hronične bolesti ili neka maligna oboljenja koja oslabljuju njihov imuni sustav. Sa obzirom na to da koronavirus napada organe za disanje, respiratornim bolesnici su jedna od najugroženijih skupina. Isto to vrijedi i za osobe preko 65 godina kod kojih je imunitet fiziološki oslabljen.

Pojačavanje imuniteta svakako može pomoći našem tijelu u borbi sa svim infekcijama, međutim bijeli luk vas neće izliječiti preko noći.

Idealan “lijek” za borbu protiv koronavirusa bila bi prevencija odnosno vakcinacija, međutim još uvijek se radi na njenom formiranju. Do tada se ne treba vjerovati objavama po društvenim mrežama koji promovišu i prodaju razne lijekove upitnog djelovanja.

Članak indeksiran 24.03.2020. Zadnji put osvježen 24.03.2020.

Ocijenjeno u analizi