Raskrinkavanje.ba

Epoha → Procurio šokantan dokument o tome kako su SAD planirale rat i energetsku krizu u Europi

18.09.2022
Tekst članka

Nya Dagbladet je prva novinska kuća u Europi koja je objavila ono što se čini tajnim američkim planovima za slamanje europskog gospodarstva ratom u Ukrajini i izazvanom energetskom krizom.

Think tank RAND Corporation, s masivnom radnom snagom od 1850 ljudi i proračunom od 350 milijuna dolara, službeno ima za cilj “poboljšati politiku i donošenje odluka kroz istraživanje i analizu”. Prvenstveno je povezana s američkim Ministarstvom obrane i ozloglašena je po svom utjecaju na razvoj vojnih i drugih strategija tijekom Hladnog rata, piše Nyadagbladet.se.

U dokumentu koji je potpisao RAND , s početnim naslovom “Slabljenje Njemačke, jačanje SAD-a”, kaže se da postoji “hitna potreba” za priljevom vanjskih resursa kako bi se podržalo američko gospodarstvo u cjelini, ali i “osobito održao bankarski sustav”.

“Samo europske zemlje vezane obvezama EU-a i NATO-a mogu nam ih pružiti bez značajnih vojnih i političkih troškova za nas.”

Prema RAND-u, glavna prepreka ovoj ambiciji je sve veća neovisnost Njemačke. Između ostalog, ističe se da je Brexit Njemačkoj dao veću neovisnost i otežao SAD-u utjecaj na odluke europskih vlada.

Konkretno, glavni cilj koji prožima ovu ciničnu strategiju je uništiti suradnju između Njemačke i Rusije, kao i Francuske, koja se smatra najvećom gospodarskom i političkom prijetnjom Sjedinjenim Državama.

“Ako se ovaj scenarij provede, Europa će u konačnici postati ne samo ekonomski nego i politički konkurent Sjedinjenim Državama”, stoji u njemu.

Jedini način: “Obje strane idu u rat s Ukrajinom”

Kako bi se ugušila ova politička prijetnja, predstavljen je strateški plan, uglavnom usmjeren na uništenje njemačkog gospodarstva.

“Zaustavljanje ruskih isporuka moglo bi stvoriti sustavnu krizu koja bi bila razorna za njemačko gospodarstvo i neizravno za Europsku uniju u cjelini”, kaže se, vjerujući da je ključ uvući europske zemlje u rat.

“Jedini mogući način da se Njemačka natjera da odbije ruske isporuke energenata je da se obje strane uključe u vojni sukob u Ukrajini. Naše kontinuirane akcije u ovoj zemlji neizbježno će dovesti do vojnog odgovora Rusije. Jasno je da Rusija neće dopustiti da pritisak masivne ukrajinske vojske na Narodnu Republiku Donjeck, prođe bez vojnog odgovora. To bi omogućilo da se Rusija prikaže kao agresivna strana i zatim provede cijeli paket sankcija koji je već na snazi.”

Zelene stranke natjerat će Njemačku da “upadne u zamku”

Zelene stranke u Europi opisane su kao osobe kojima je lako manipulirati kako bi provele poruke američkog imperijalizma.

“Preduvjet da Njemačka upadne u ovu zamku je dominantna uloga zelenih stranaka i europskih ideologija. Njemački ekološki pokret vrlo je dogmatičan, ako ne i fanatičan, pokret, zbog čega im je prilično lako dopustiti da ignoriraju ekonomske argumente,” piše u izvješću koje uključuje aktualnu njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock i ministra za klimu. , Robert Habeck, kao primjere ove vrste političara se navode.

“Osobne karakteristike i nedostatak profesionalnosti daju pretpostavku da im je nemoguće pravovremeno prepoznati vlastite pogreške. Bit će, dakle, dovoljno na brzinu formirati medijsku sliku Putinova agresivnog rata – i Zelene pretvoriti u gorljive i okorjele pobornike sankcija – u ‘ratnu stranku’. To će omogućiti nesmetano uvođenje sankcija.”

Baerbock je, između ostalog, poznata po tome što je nastavila obustavu ruskog plina tijekom zime – bez obzira što njezini glasači misle o tom pitanju i posljedicama za njemačko stanovništvo.

“Stojimo uz Ukrajinu, a to znači da će sankcije ostati, čak i zimi – čak i ako to postane vrlo teško za političare ”, rekla je nedavno na konferenciji u Pragu.


Političari Zelene stranke Annalena Baerbock (lijevo) i Robert Habeck (desno) zahvalno su manipulirani od strane Sjedinjenih Država kako bi izvršili zadatke za Sjedinjene Države — posebice cilj uništavanja njemačkog gospodarstva.

“Idealno – potpuni prekid isporuke robe”

Autori izražavaju nadu da će šteta između Njemačke i Rusije biti tolika da će kasnije biti nemoguće da se dvije zemlje vrate normalnim odnosima.

“Smanjenje ruske opskrbe energijom – u idealnom slučaju njihov potpuni prekid – imalo bi katastrofalne posljedice za njemačku industriju. Potreba za preusmjeravanjem značajnih količina ruskog plina za zimsko grijanje pogoršat će nestašice. Zatvaranje industrijskih poduzeća dovelo bi do nestašica dijelova i rezervnih dijelova za proizvodnju, kolapsa logističkih lanaca i na kraju do posljedičnog učinka.”

U konačnici, potpuni kolaps gospodarstva u Europi smatra se vjerojatnim i poželjnim.

“Ne samo da će to zadati razoran udarac njemačkom gospodarstvu, već će se cijelo gospodarstvo cijele EU neizbježno urušiti.”

Nadalje se ističe da bi prednosti tvrtki sa sjedištem u SAD-u s manjom konkurencijom na globalnom tržištu, logističkim prednostima i odljevom kapitala iz Europe, značile da one mogu doprinijeti procijenjenih 7-9 trilijuna dolara. Osim toga, izvješće također naglašava važan učinak da bi mnogi dobro obrazovani i mladi Europljani bili prisiljeni emigrirati u SAD.

RAND poriče izradu izvješća

Korporacija RAND izdala je u srijedu priopćenje za tisak u kojem negira da izvješće potječe od njih. Ne kaže se koji su dijelovi izvješća netočni ili točni, osim da je sadržaj “bizaran”, a dokument “lažan”.

Članak indeksiran 27.09.2022. Zadnji put osvježen 27.09.2022.